Jerk Chicken, Rum Punch, dan Lebih banyak Resipi Grill-Out Caribbean Awesome

Sarah Kirnon telah membuat ayam jalang berapi dan paya-paya manis sejak sebelum dia dapat memandu. Berkembang di Barbados dengan
neneknya, Miss Ollie, dan sembilan ahli keluarga lain, dia belajar berfikir secara bermusim dan memasak secara besar-besaran. (“Kami ada
plot tanah dan haiwan ladang, “kata Kirnon. “Dan ia tidak bergaya atau pinggul.”) Tetapi masakan pulau yang dia buat kembali kemudian sentiasa terjebak dengannya, walaupun ketika dia mencuba tangannya di masakan Itali, Perancis, dan Creole. Sekarang, di Oak Ollie yang dikasihi oleh Miss Ollie, Kirnon meletakkan putaran baru pada makanan anak cucunya seperti timun pedas dan mango chow, padi pemanasan jiwa dan kacang polong, dan sayur-sayuran berlimpah yang menggigit. Bahagian yang terbaik? Dengan membeli-belah khusus yang istimewa, anda boleh membuat semua hidangan ini untuk halaman belakang seterusnya. Hanya jangan keluar dan beli jerk-in-a-jar. “Membuat makanan ini dari awal,” kata Kirnon, “anda akan merasakan perkara yang berbeza.”

Menu:
Cik Ollie Ayam Jerk
Mango dan Cucumber Chow
Garlic Tapains
Saidéed Collard Greens
Nasi Kelapa dan Kacang
Rum Punch

jamaican party plate miss ollies

Pecahan Plate Jamaica

Kami melihat perisa dan bahan-bahan, bergerak mengikut arah jam dari ayam jerk di sebelah kiri, yang membuat makanan Jamaica begitu kuat (dan indah) berperisa.

Semua Mengenai Allspice
Ia hanya tidak menyembelih ayam tanpa allspice, yang meminjamkan nota hangat ke perapian.

Benda manis
Apabila digoreng, padi-padi yang masak menghasilkan lekapan luar biasa, karamel, tiada gula ditambah. Yang manis adalah keseimbangan yang baik untuk apa-apa haba yang mungkin anda hadapi dari salad atau rempah.

Susu Ia!
Ini berkrim dengan beras dan kacang yang memanggil untuk santan, yang menambah kekayaan yang berbeza dan aroma manis pada hidangan.

Barang panas
Kotak Scotch (dan habaneros) sangat, sangat panas. Sekiranya ini kali pertama anda memasak dengan mereka, tinggal di hujung rendah semasa membuat mangga dan timun.

jamaican party spread
Foto oleh Alex Lau

Jadual

Anda tidak memerlukan tekanan untuk menangani setiap tugas pihak sekaligus. Letakkan mereka keluar, untuk membolehkan beberapa minit bersantai apabila diperlukan.

A Few Days Prior:
Beli pisang dan biarkan mereka masak. Sediakan sirap mudah untuk punuk rum sehingga tiga hari lebih awal.

Hari sebelum:
Rendam kacang ginjal. Marinate ayam dalam mangkuk besar. Tutup dan letakkan di dalam peti sejuk.

The Morning Of:
Kacang masak, biarkan ayam datang ke temp bilik, dan bahan ramuan prep, tolak timun.

Petang itu:
Hidangan pinggan masak, campurkan rum punch, dan selesakan chow.

1 Jam Sebelum:
Letakkan ayam.

terlepas ollies jerk chicken
Alex Lau

Dan Parti Anda Memerlukan Tunes

Kirnon berkongsi beberapa album kegemarannya yang sun-tinged, yang semuanya adalah pertaruhan yang bagus untuk berputar di pesta anda:

David RudderKekasih (1998)
? Rempah dan SyarikatDilahirkan di Barbados (2010)
Peter ToshMenghalalkannya (1976)
Calypso RoseSoul on Fire (1990)