It’s Hard Cider Season dan There Only Only 1 Bottle You Need

Jika anda fikir anda tidak suka cider keras, anda mungkin salah. Pasti, anda mungkin tidak menyukai barang-barang manis yang anda tidak sengaja diperintahkan di pub itu satu kali, tetapi memanggil cider secara keseluruhan, hanya kerana anda tidak suka sejenisnya? Itu mengarut. Cider yang anda tekan di bar purata anda mungkin gaya bahasa Inggeris, tetapi ada lebih banyak di luar sana. Untuk menumpahkan persatuan negatif yang anda miliki dengan cider manis, lakukan langkah ke dunia cider Basque. Ia akan mengubah anda.

Negara Basque terletak di utara Sepanyol, dan ya, ini adalah wilayah di mana pembiakan Basque berasal. Cider gaya ini (yang tidak semestinya dibuat di Sepanyol) tidak seperti cider gaya tradisional tradisional yang anda mungkin pernah cuba sebelum ini, jika anda mempunyai Strongbow atau Woodchuck. Cucian Basque adalah tulang kering, berasid, dan funky sebagai neraka, yang bermaksud bahawa jika anda secara umum menjadi kombucha, wain semulajadi, atau ales masam dan liar, anda akan semua tentang perkara ini. Jika anda tidak, anda akan segera.

Cucian Basque akan melalui proses penapaian sepenuhnya, di mana tiada ragi ditambah, yang mewujudkan rasa yang menyenangkan. Ia menyukai sesuatu seperti jus apel Granny Smith yang ditinggalkan di kandang selama beberapa hari (dengan cara yang sangat baik), dan ia sangat serba boleh apabila ia berpasangan dengan makanan, melengkapkan rasa ayam panggang yang mentega juga seperti kari yang rumit atau taco ikan goreng berlemak.

isastegi spanish hard cider glass bottle
Foto oleh Alex Lau

Dan ya, saya mempunyai cadangan untuk botol untuk dijemput. Isastegi Sidra Natural adalah tempat anda harus bermula.

Ini masih, bibir berbungkus cider bukan hanya lazat. Ia juga mengalu-alukan. Isastegi adalah Sierra Nevada Pale Ale atau Picasso atau Tabasco atau The Ramones. Ia adalah perkara yang membuat anda menjadi kraf bir atau seni moden atau sos panas atau punk. Tetapi ia dibuat daripada jus epal Sepanyol, dicampur dalam tong kayu besar, dan membawa kepada rasa ingin tahu yang serius. Ia merangkak bahu anda, melihat mata anda dan masuk ke dalam jiwa anda, dan dengan lembut berkata, “Terdapat lebih banyak untuk anda meneroka. Pergi. “

Saya juga harus menyatakan bahawa ia adalah berpatutan. Seperti, cara lebih berpatutan daripada yang anda fikirkan. Botol 750ml akan membawa anda di antara 8 dan 10 dolar, yang menjadikannya pesaing yang sempurna untuk pengambilan kes-kes. Jangan beli hanya satu botol. Anda akan mahu dua. Atau 12.

isastegi spanish cider pour
Foto oleh Alex Lau

THE POUR

Tetapi itu yang anda lakukan sebaik sahaja anda mempunyai botol yang membuat pengalaman istimewa. Ada cara khusus yang disemai oleh kaum Basque seperti Isastegi. Ia mungkin kelihatan menakutkan, tetapi percayalah, anda akan mendapat gantungnya dengan segera. Mula-mula mencurahkan botol rendah, kemudian perlahan-lahan menaikkan botol setinggi yang anda boleh, sehingga anda mencapai kira-kira satu meter atau dua (sayap sayap anda) antara kaca dan botol. Maksudnya adalah untuk mendapatkan cider itu sebagai berbuih sebaik mungkin apabila ia menyentuh kaca, pada dasarnya mengukuhkannya melalui kekerasan. Dan pastikan anda tidak mengisi gelas anda. Orang Sepanyol hanya menuangkan kira-kira tiga atau empat sips pada satu masa, menuangkan kerap dan dengan nafsu.

Rasanya adalah perubahan kehidupan dan menarik. Anda boleh membelinya dengan kes itu, tanpa bimbang tentang memperoleh hutang baru. Anda boleh meminumnya semasa anda makan apa sahaja. Dan anda mencurahkannya dengan cara yang sama 1) mengagumkan dan 2) masa yang baik. Pada dasarnya, Isastegi Sidra Natural ada di sini untuk pesta. Dan saya akan RSVP’ing “Neraka ya.”

Ambil kes dari Astor Wines di sini

Dan orang pembantu donat yang anda suka? Kami ada juga.

Membuat Donat Cider di Rumah