Hari Sewa Khas Adalah Makan Malam Murah Yang Paling Hebat Pernah

Sekali sebulan, saya perlu menulis cek besar, menyerahkannya kepada tuan tanah saya, dan tidak mengadu tentangnya sama sekali. Saya tidak mempunyai apa-apa dalam perkara itu. Rupa-rupanya, itulah cara menyewa kerja pangsapuri. Kesan segera termasuk kecemasan yang sedikit, menutup mana-mana tab jualan di komputer riba saya, dan menangani fakta bahawa, untuk minggu atau dua minggu yang akan datang, rancangan makan malam saya tidak akan termasuk mana-mana restoran di mana saya benar-benar suka makan. Ini adalah minggu sewa. Begitulah hidup.

Sebagai seorang yang muda, kreatif (saya rasa?), Manusia separuh profesional yang tinggal di New York City, saya telah menghasilkan cara untuk memerangi penurunan dana secara mendadak. Kurang perjalanan ke bar. Lebih banyak tinggal dengan log masuk HBO yang dicuri pada malam Sabtu. Lebih makan 10 untuk $ 3 pangsit di Chinatown. Tetapi tongkat utama saya adalah menu makan malam di rumah saya, dan tidak, ia bukan semua ramen segera (walaupun saya pasti makan bahagian saya dari barangan). Saya telah memeluk bahan-bahan yang tidak begitu glamor dari lorong makanan dalam tin. Saya telah memutuskan bahawa “kesegaran” adalah pilihan dan “mengakhiri bulan dengan keseimbangan positif dalam akaun pemeriksaan saya” adalah keutamaan. Sebagai hasil langsung dari sekatan-sekatan ini, saya telah menamakan hidangan dengan tepat Hari Sewa Khas.

The Special Week Rent tidak hanya mengadopsi kegelapan, ia dilahirkan di dalamnya. Serius, itu. Kali pertama saya membuatnya, Con Ed menutup kuasa di apartmen kami kerana rakan sebilik saya dan saya telah hidup dari elektrik percuma selama lima bulan yang lalu. Kami tidak tahu kami terpaksa membayar sesuatu yang dipanggil “bil elektrik,” sehingga selepas saya berjalan di sekitar apartmen hitam lapangan, memetik setiap suis lampu, dan akhirnya menyedari bahawa, tidak, tidak setiap mentol lampu pada masa yang sama telah keluar semasa saya di tempat kerja. Dengan cahaya lilin, saya membuka kabinet kami untuk meninjau apa makan malam yang boleh terdiri daripada. Nasi. Kacang hitam. Jagung kalengan. Apabila membuka peti sejuk, satu pakej chorizo ​​ditemui, dan tidak tahu bila peti sejuk kami akan menjadi sejuk lagi, saya fikir ia adalah idea yang baik untuk menggunakannya.

Seterusnya, sejarah telah dibuat. The Week Special Rent telah dibawa masuk ke dunia gelap yang dingin di mana sekurang-kurangnya gas masih berfungsi. saya buat 1 cawan beras dan terus membuka, mengalir, dan kosong 1 kaleng kacang hitam dan 1 kaleng jagung manis ke dalam beras tersebut. Seperti padi memasak, saya telah dihiris dan goreng chorizo dengan sedikit sahaja minyak sayuran, jadi bahagian yang terdedah mendapat bagus dan rangup. Saya kemudian membuang chorizo ​​dan jusnya ke dalam periuk beras, mencampurkan dan perasa cumin, serbuk chile, garam, dan lada hitam.

Hidangan ini berubah dari semasa ke semasa. Kadang-kadang saya hancur chorizo. Kadang-kadang saya menggunakan kacang garbanzo sebagai pengganti kacang hitam. Keju dibungkus pra-rusak tidak akan menyakitkan. Dan anda tahu apa? Ia baik sekali. Ia sungguh lazat. Sentiasa. Tidak ada sayur-sayuran mikro, tiada sayur-sayuran yang ditapai dengan lembut. Tiada jenis baka warisan dan tiada keju artisanal. Tetapi ia memuaskan, asin, dan mengisi anda sepanjang perjalanan.

Saya membuat hidangan ini sekurang-kurangnya sekali sebulan, dan ia menimbulkan persoalan yang sama setiap kali. Adakah terdapat keperluan konkrit untuk membuat makanan buatan sendiri hebat? Saya jujur ​​tidak pasti, tetapi saya boleh memberitahu anda bahawa jika anda mendapat makanan untuk kira-kira lapan dolar, yang memenuhi kelaparan, membentangkan tiga makan malam, dan berpasangan dengan bir, ia sama baiknya dengan apa-apa. Sekiranya ia dapat menyalakan lampu, itu lebih baik lagi.

Oh ya, anda boleh membuat chorizo ​​anda sendiri juga. Ini caranya.

ayam chorizo-chili
Alex Lau