Di dalam Patel Brothers, Kedai Runcit India Paling Terpuji di Amerika

Ini petang Ahad, dan seluruh masyarakat India, sepertinya, telah memasuki satu kedai. Puluhan balang berwarna rempah dan serbuk berwarna garis depan kedai. Mesin keluli yang rumit yang berpura-pura menggelegak keluar chapattis yang sempurna bulat, yang menjadikannya menyenangkan pfft berbunyi kerana mereka rapuh di atas satu sama lain. Seorang wanita dalam sari-sari sari menyelinap sekeping mathri, sebuah fenugreek mentega segar, daripada bekas apabila dia menganggap tong sampah bawah tanah. Selamat datang ke Patel Brothers, kedai runcit India yang paling popular di Amerika.

patel brothers indian grocery store potatoes
Gambar oleh Dan Goldberg

Saya teragak-agak untuk berfikir tentang kehidupan sebelum Patel Brothers. Kebanyakan kedai runcit India yang sering digunakan oleh keluarga saya terletak di pusat membeli-belah yang rundown. Hasilnya selalu kelihatan seperti ia telah keluar selama sehari terlalu lama. Terdapat balang achaar mengumpul habuk di lorong. “Perkara dilemparkan ke lantai atau tamat tempoh, dan para pekerja bercakap dengan anda seperti mereka yang membuat anda nikmat dengan membenarkan anda datang,” menceritakan Barkha Cardoz, bersama pemilik Paowalla di New York. Lawatan pertama saya kepada Patel Brothers mengubah segala-galanya.

patel brothers indian grocery store jalebi
Gambar oleh Dan Goldberg

Saya melawat ibu bapa saya di Dallas beberapa tahun lalu, dan ayah saya bertanya sama ada saya mahu datang membantu dia memilih mangga pertama musim ini di kedai yang baru dibuka berdekatan. Saya terkejut melihat beg beras dan tepung teratur di rak; yang jalebi (seperti kek corong India) merasai selera seperti yang dilakukan di kedai-kedai di India; salah seorang pengurus sebenarnya menawarkan untuk berjalan-jalan peti besar kami mangga ke kereta. Pada hari itu, saya menjadi sebahagian daripada legionis besar setia yang bersumpah oleh Patel Brothers untuk bahan makanan India.

Patel Bros (seperti yang dipanggil peminat dengan sayang) kini mengira 50 kedai di seluruh U.S. – ia merupakan kedai runcit India terbesar di negara ini. Perniagaan itu bermula sebagai kedai di Chicago, dibuka oleh dua orang saudara, Mafat dan Tulsi Patel, pada tahun 1974. Pada masa itu, Patels adalah pendatang baru dari India, dan mengalami kesulitan mencari bahan-bahan yang mereka mahukan dari belakang rumah. Mereka membeli sebuah kedai usang di Devon Avenue dan menjual jenis barangan yang anda tidak dapat di kedai runcit purata anda, seperti rempah segar, mangga, lentil, dan tepung chickpea – semuanya diimport dari India.

patel brothers indian grocery store woman
Gambar oleh Dan Goldberg

Kedai kecil bertukar menjadi jenama berjuta-juta dolar yang sekarang juga termasuk label makanan berasingan, SWAD. Itulah nama jenama yang anda lihat pada pelbagai makanan ringan yang ditawarkan oleh Patel Bros, termasuk kegemaran kultus seperti samosas beku yang entah bagaimana rasa segar goreng, masam chana masala yang sangat anda boleh buat dalam microwave, dan murukku, keropok berbentuk pedas, pedas.

“Rasanya seperti saya kembali ke kedai runcit di India,” kata Cardoz, yang melakukan majoriti pembelian untuk Paowalla dan rumahnya di Patel Brothers. “Sejak bertahun-tahun lamanya, koper kami dari perjalanan India kami telah mendapat lebih ringan perbandingan.”

patel brothers indian grocery store dosa
Gambar oleh Dan Goldberg

Raghavan Iyer, seorang penulis buku masakan yang memenangi Anugerah James Beard, mengingati lawatannya yang pertama ke Patel Brothers yang asal di Chicago, selepas tinggal di India selama 21 tahun: “Ia merasakan seolah-olah sebilangan anak didik saya,” katanya. “Apabila saya melihat makanan ringan yang saya membesar, seperti murukku dan kacang-kacangan yang disiram dengan garam hitam dan cayenne, saya sebenarnya merasakan ketulan di dalam tekak saya.”

Bagi chef India, keupayaan untuk membeli bahan-bahan berkualiti tinggi yang datang terus dari sumbernya adalah permainan changer. PriaVanda Chouhan, chef / pemilik DesiGalli di New York, bergantung pada rempah-rempah baru dari Patel Brothers untuk membuat rasa makanannya seperti yang dia ingat membesar. Dengan jintan, sebagai contoh, “Yang saya perlukan untuk garam masala saya sangat berbeza dari jintan generik yang dibeli orang di Whole Foods,” katanya. “Petua India di Patel Brothers memberi saya rasa yang lebih mendalam. Ia lebih aromatik. Apa pun yang saya rasa saya hilang dari India, saya dapati di sana. “

patel brothers indian grocery store rice
Gambar oleh Dan Goldberg

Sebagai tambahan kepada pelbagai, ada inovasi lain yang telah dibuat oleh Patel Brothers selama bertahun-tahun untuk menampung keperluan khusus pengguna India – seperti mesin chapatti yang disebutkan, yang, untuk keluarga seperti saya yang mungkin melalui 6-10 sehari, telah menghilangkan carian yang mengecewakan bagi pukal, roti yang baru dibuat. “Ada perkara-perkara tertentu India seperti buatan sendiri, seperti chapattis,” jelas Swetal Patel, Naib Presiden syarikat, yang mengendalikan operasi harian kedai-kedai. “Semua orang suka chapattis segar, tetapi pelanggan kami bukan suri rumah atau suami rumah yang mempunyai masa untuk duduk di rumah dan membuat mereka. Kami berfikir tentang jenis-jenis kemudahan ini. “

Di mana sahaja mereka mendarat, kedai-kedai juga menjadi pusat komuniti untuk penduduk India. Apabila lokasi pertama dibuka di Devon Avenue, perniagaan India yang lain mula muncul di jalan yang sama, memberi laluan kepada seluruh peregangan yang dikenali sebagai Little India Chicago. Kedai bukaan kini sudah begitu ramai, kata Patel, bahawa dia dan sepupunya (yang membantunya menjalankan perniagaan) akan terbang ke lokasi-lokasi baru pada minit terakhir untuk membantu – seperti pembukaan Oktober lalu di Frisco, TX. “Masyarakat India hanya melancarkan bola ketika kita membuka,” katanya. “Kami mendapat bertuah yang orang mengalu-alukan kami dengan tangan terbuka seperti itu. Rasanya kita sedang melakukan sesuatu yang betul. “

patel brothers indian grocery store bitter melon
Gambar oleh Dan Goldberg

Aspek paling baru dari Patel Brothers, bagaimanapun, adalah bagaimana diaksesnya menjadikan bahan-bahan India untuk pelanggan bukan India. Di atas kedai-kedai yang diletakkan sama seperti penjual Amerika, setiap item jelas dilabelkan dan diterangkan dalam bahasa Inggeris dan bahasa India (biasanya Hindi), dan terdapat pekerja di tangan yang secara harfiah terlatih untuk mengambil senarai belanja anda dan tarik segala yang anda perlukan. “Patel Brothers berjalan dengan baik di antara menangani keperluan masyarakat India dan Pakistan dan juga berada di sana untuk pemula yang masih berusaha mencari tahu semua ramuan,” kata Iyer. “Tiada kedai pernah melakukannya sebelum ini.”

patel brothers indian grocery store frozen
Gambar oleh Dan Goldberg

Bagi orang-orang seperti saya yang jatuh di tengah-tengah – India tetapi goyah pada kosakata makanan – faktor kebolehcapaian adalah kunci ketika datang untuk membeli-belah untuk ibu saya (dia menulis senarainya di Hindi untuk menjaga saya di jari kaki saya). Walau bagaimanapun, dalam kebanyakan kes, ayah saya akan dengan sukarela sukarelawan untuk datang bersama. Seorang peminat Patel Bros yang mengenali diri sendiri, dia memberitahu saya bahawa bahagian kegemarannya untuk melawat kedai adalah “tong pukal. Mereka dipenuhi dengan makanan ringan India goreng, seperti semua jenis yang berbeza bhujia [keriting kecil, goreng]. Terdapat satu tanda yang jelas mengatakan, ‘Tiada Sampling,’ tetapi saya mencontohi mereka. Semua orang tidak. “

patel brothers indian grocery store bulk
Gambar oleh Dan Goldberg

Sebagai masakan India terus berkembang lebih popular, Floyd Cardoz, tukang masak / pemilik bersama Paowalla, melihat Patel Brothers sebagai alat penting untuk menawarkan pelanggan pemahaman yang lebih bernuansa budaya, di luar hanya kari dan tikka masala. “Produk akan dikenal pasti mengikut rantau, dan apabila terdapat cuti, seperti Diwali atau Holi, anda akan melihat hiasan keluar,” katanya. “Ia memberikan orang yang bukan orang Indian idea tentang apa yang sebenarnya berlaku.”

Barkha Cardoz melawat kedai sekurang-kurangnya sekali setiap dua minggu, dan akan berhenti secara tetap untuk membantu pembeli yang keliru, dan menawarkan salah satu resipinya. “Ia seperti saya mendidik orang tentang sesuatu yang rumah saya, budaya saya, tahap keselesaan saya, dan ia merasa hebat,” katanya. “Kenapa perlu repot balik ke India?”

Gambar-gambar di Patel Brothers ‘Shaumburg, Illinois lokasi: