Clafoutis: Custard Musim Panas Lazim Anda Boleh Buat Secara Selesa

Musim panas adalah masa yang dibenarkan untuk menjadi malas, dan ini terpakai kepada pencuci mulut seperti yang dilakukan untuk menyelesaikan pembacaan musim panas anda. Saya akan mendapatkannya apabila saya sampai ke sana! Pada mulanya saya fikir galette adalah pencuci mulut musim panas yang paling mudah, tetapi ada sesuatu yang lebih mudah yang tidak memerlukan 1. Mengelakkan dengan tangan yang letih 2. Bahan yang perlu anda tambahkan ke senarai runcit untuk diingati, dan 3 A pin rolling.

Clafoutis!
Cla-footi?
Cla-fow-ti?
Clah-foo-tee?

Malah dalam arkib resipi kami, kadangkala kami mengeja dengan s, kadang-kadang tidak. Sama ada cara, saya pasti menyalahkannya setiap kali saya mengatakannya dengan kuat. Tetapi setiap kali saya mengatakannya dalam aksen Julia Child seperti muppet dan sepatutnya anda.

Clafoutis adalah custard bakar dengan buah, yang sangat membosankan apabila anda membaca di kepala anda. Tetapi tidak, saya bersumpah. Ia mendebarkan! Ia sangat mudah. Cucu Perancis yang rendah, yang tidak banyak meminta-selain daripada baki telur di dalam peti sejuk anda (tiga). Dan ceri! Apabila anda mempersembahkan hidangan pencuci mulut mewah yang menarik ini ke meja orang yang menganggap anda akan membuka sebuah kedai supermarket Rocky Road dan membuang sudu di muka mereka, mereka akan menyukainya.

Ia klasik-dan mempunyai a momen dalam dapur ujian BA. Pada satu hujung minggu musim panas ini, kedua-dua pengarah makanan Muzik Carla Lalli dan editor makanan kanan Claire Saffitz (dia digambarkan di atas) menjadikannya tidak saling mengenal antara satu sama lain. Sekarang itulah yang saya panggil tanda.

ceri clafoutis carla
Foto oleh Carla Lalli Music

Clafoutis 4 Julai Carla dan tangan kecil kanak-kanak.

Selepas saya menyaksikan Carla menunjukkan bagaimana untuk membuatnya di Facebook Live, saya bangun pada keesokan harinya dan membuat satu diri saya-kerana saya mahukan custard sarapan pagi dan mempunyai keutamaan yang salah letaknya. Dia menggunakan resipi sederhana ini dari blog yang sangat baik (sekarang di hiatus! Kembali, Joe!) Joe Pastry yang memanggil: 1¼ cawan susu, ⅓ cangkir gula putih, ⅓ cangkir gula perang ringan, 3 telur, 2 sudu vanila, ekstrak badam yang saya langkau, ⅛ garpu sudu, ½ cawan tepung, dan satu paun ceri. Saya mempunyai plum hijau Jepun yang rawak ini supaya saya menggunakannya. Buah-buahan lain yang boleh dimainkan dengan: blackberry, blueberry, buah ara segar dipotong setengah, prun, plum Itali, dan pear. Tetapi tidak strawberi atau raspberry kerana mereka terlalu berair dan tidak akan memegang bentuknya.

ceri clafoutis prep claire
Foto oleh Carla Lalli Music

Clafoutis Carla sebelum mencungkil custard.

Betapa mudahnya ini? Anda memotong buahnya. Atau lubang ceri (atau tidak?) Sesetengah orang tidak suka cara warna berdarah ketika mereka pitted dan nampaknya ingin menguji molar tetamu makan malam-dan juga mendakwa pit menambah rasa badam tetapi datang , yang tidak boleh menyeronokkan untuk dimakan). Anda membuang segala-galanya tetapi buah-buahan dalam pemproses makanan atau pengisar dan tekan TINGGI (jika anda mahu anda boleh memukulnya tetapi saya lebih suka membiarkan tangan saya berehat sebelum musim sejuk). Masukkan buah dalam hidangan yang dibalut atau besi tuang. Tuangkan campuran nipis, seperti krep di atas dan buang dalam ketuhar selama sejam. Jika anda mempunyai orang, anda akan menaburkan gula tepung di atas, tetapi saya terlalu malas untuk mendapatkan tangga yang saya perlukan untuk sampai ke dalam pantri saya. Saya hanya mahukan custard yang telur, biar saya hidup.

Tonton Carla membuat clafoutis ceri di sini: