Chardonnay, Yang Paling Disalahpahami Wain Putih

Selepas menjalankan kempen penculikan yang melampau terhadap California Chardonnay untuk sebahagian besar dua puluhan awal saya, saya ingin menyatakan secara terbuka saya minta maaf. Saya malu bahawa saya adalah ahli berdaftar di parti ABC (Anything But Chardonnay), dan saya malu dengan sejarah saya tentang diskriminasi varieti ganas. Seperti kebanyakan kanak-kanak berumur 23 tahun berambut merah, saya sangat tidak percaya dan tidak tahu apa-apa. Saya tidak tahu apa-apa tentang wain kecuali saya suka Cabernet, dan itu semua California Chardonnays merasai seperti mentega, mereka semua “oaky”, dan saya membenci mereka semua. Mereka adalah untuk clubbers negara yang suka mendengar Kenny G dan mempunyai kaca dengan makan tengah hari. Dan tiada siapa yang boleh memberitahu saya bahawa saya salah.

Saya betul-betul salah.

Chardonnay tidak hanya rasa semulajadi seperti batch beurre blanc yang buruk. Ia sebenarnya salah satu anggur paling neutral di dunia. Neutrality ini membolehkan Chardonnay sangat dipengaruhi oleh tempat ia ditanam, memetik rasa dan ciri dari tanah dan iklimnya (itu terroir, babyyy). Dan sementara oak kaya adalah kemarahan pada tahun 80-an dan 90-an, hari ini fermentasi yang tidak biasa seperti keluli dan konkrit hanya digunakan secara meluas untuk membuat Chardonnays yang dipandu dengan buah-buahan yang segar dan segar. Daripada menulis semua California Chardonnay, anda hanya perlu mencari anda California Chardonnay.

Chardonnays Climate Cool

Chardonnay dari iklim sejuk seperti Pantai Sonoma atau Lembah Edna umumnya segar dan tepat, seperti penari ballerinas apel-pear dengan sitrus dalam pengeluaran peringkat yang dikenali sebagai “Keasidan Tinggi”. (Ia seperti “Kesetiaan Tinggi”, tetapi John Cusack mempunyai pendirian buah bukan kedai rekod.)

Chardonnays Iklim Panas

Chardonnay dari iklim yang hangat seperti Napa atau Paso Robles di sisi lain, berangin dan tropika, seperti nanas dan persik-persimut yang berbuih di balowy sundresses ke pita calypso dari buah ara (tidak sepenuhnya keluar dari alam kemungkinan).

Penapaian Oak

Sekiranya anda membaca perenggan pertama yang anda pikirkan kepada diri sendiri, “Apa yang salah dengan wanita ini, California Chardonnay sentiasa menjadi yang terbaik!” Maka oaked Chardonnay adalah untuk anda. Sekiranya membaca perenggan pertama dan benar-benar bersetuju dengan saya, oak masih mungkin untuk anda. Walaupun terdapat beberapa pengeluar yang pasti OD di oak, terdapat banyak pengeluar yang menggunakannya lebih halus. Penuaan Chardonnay di oak mencipta wain yang penuh lemak dengan rasa mentega, roti bakar, kacang-kacangan vanila, yang menghasilkan mogok yang gurih untuk mengimbangi rasa buah anggur itu..

Cuba: Matthiasson Sonoma Coast Chardonnay, $ 55
Smith Story, $ 34

Fermentasi Keluli Tahan Karat

Sekiranya anda sedang menjadi ahli pemegangan kad parti ABC, keluli tahan karat Chardonnays boleh berubah fikiran anda. Sepenuhnya dilucutkan dari semua “mentega” yang meletakkan banyak dari kita, penapaian keluli tahan karat Chardonnay menyoroti nota buah murni wain dan juga membolehkan nota yang didorong oleh terroir halus, seperti tanah liat dan batu gunung berapi, bersinar. Lebih ringan dan zippier, pertimbangkan hari minum Chardonnays ini. Banyak botol akan menyebut bahawa mereka adalah keluli tahan karat, tetapi tidak semua, jadi pastikan anda bercakap dengan pedagang wain tempatan anda.

Cuba: Camp Chardonnay, $ 14.99
Wind Gap Woodruff Chardonnay, $ 45

Fermentasi Telur Konkrit

Sekiranya anda suka buah segar dan juga menjadi wain yang lebih berat, anda perlu mencuba Chardonnays telur konkrit. Tangki penapaian konkrit berbentuk oval ini masih di sisi yang tidak jelas, tetapi pembuat wain menggunakannya di seluruh California (dan dunia). Mereka benar-benar berkecuali dalam rasa seperti wain yang ditapai dalam keluli tahan karat, tetapi kerana konkrit berliang, wain mendapat sedikit udara semasa menanam, menghasilkan lebih banyak badan dan tekstur. Penapaian ini adalah perkara biasa terutama dengan wain oren funky, seperti Chardonnay yang ditanam oleh kulit.

Cuba: Scribe Skin-Fermented Carneros Chardonnay, $ 38

Perkara dengan California Chardonnay, dan dengan semua wain, adalah bahawa anda tidak boleh menilainya dengan satu gaya. Menolak varietas kerana anda tidak suka versi itu seperti mengucapkan jazz kerana anda tidak suka Kenny G. Smooth saxophones mungkin bukan perkara anda, tapi siapa yang mengatakan anda tidak akan menggali Miles Davis? Anda tidak akan tahu kecuali jika anda mencuba, jadi sentiasalah fikiran terbuka.

Berkaitan: 9 Situasi di Mana Ia Benar-benar Baik untuk Meletakkan Es dalam Wain Anda