Cara Membuat Plat Keju Semua-Ikea

Mengenai perjalanan ke Ikea baru-baru ini, saya disambut oleh poster yang digelar dengan kata-kata Sweden munsbit: “Perkara kecil yang membuat perbezaan besar” – seperti kekasih anda tersenyum pada anda dari seluruh bilik yang penuh sesak, atau roti bakar kayu manis sempurna ibu anda. Tetapi munsbit juga dapat menggambarkan sesuatu yang lebih gelap, seperti beban yang tidak tertahankan yang dirasakan setelah selesa-ujian terlalu banyak sofa, atau kesedaran bahawa mengisi rumah anda dengan perabot tidak akan mengisi kosong dalam hidup anda.

Tidak ada kemalangan yang sedang merenung munsbit, Saya dapati diri saya di bahagian keju yang kecil tetapi berfokus pada ikea Ikea (semuanya Sweden, natch). Dalam masa-masa mencuba, saya tambahkan ke dalam baji keju dengan cara Leo merangkak ke dalam bangkai beruang itu The Revenant: untuk terus hidup. Oleh itu, saya berbelanja, merebut setiap keju yang ditawarkan dalam usaha untuk mengalahkan kesunyian eksistensi gudang yang penuh dengan reka bentuk Scandinavia yang dihasilkan secara besar-besaran..

Ia seharusnya tidak mengatakan bahawa keju Ikea adalah berpatutan (purata kira-kira $ 12 satu paun), dan saya akan membuat spekulasi bahawa Ikea juga merupakan vendor tunggal terbesar keju Swedia di Amerika Syarikat. Jadi ia mempunyai dua perkara untuknya: kemampuan dan monopoli. Bercampur-campur bersama dengan keingintahuan yang merangkumi seksyen makanan Sweden-semua, sesetengahnya boleh menghidangkan snek dengan baik ke atas keju Ikea Ikea. Diberikan pada piring ceria (saya memilih pelangi pelangi Poppig dulang) ia adalah mustahil untuk makan ennui jauh.

ikea cheese ost hushallsost
Diberkati Ikea

Kata Sweden untuk keju adalah ost, dan Ikea yang terbaik adalah Hushållsost (“Keju rumah tangga”), diperbuat daripada susu lembu pasteur, berusia 60 hari. Ia murni, padat, dan berkrim seperti Havarti, walaupun lebih halus dan dengan sedikit gamy selesai. Sejajar dengan nama hariannya, ia mempunyai tampalan ringan dan halus yang dapat diterima dengan pelbagai perisa dan aplikasi. Ia adalah kerajang yang baik untuk banyak kesesakan Ikea, dari cerah, bittersweet, bunga Marmelad Apelsin & Flåder (marmalade oren dan elderflower organik) kepada rasa beri hutan Sylt Blåbär (penyebaran blueberry organik). Savory Skorpor Kardemumma (gulung buah pelepah buah pelaga) tambah kerumitan, komponen penting dari mana-mana makanan ringan keju yang baik. Hushållsost juga meleleh-hari yang hebat kemudian saya mendapati diri saya akan kembali kepadanya, menjadikan “quesadillas” Sweden menggunakan Bröd Tunnbröd– Roti gandum yang lembut dan nipis yang terdapat dalam bahagian beku – sebagai pengganti tortilla.

ikea cheese ost herrgard new
Diberkati Ikea

Simbol sejagat untuk keju adalah baji kuning dengan lubang, jadi tentu saja Ikea menawarkan versi tersendiri. Ost Herrgård adalah keju susu lembu separa keras yang serupa dengan Swiss Emmentaler, dengan lubang keju ikonik (dipanggil “mata” oleh pro keju), yang terbentuk apabila bakteria dalam keju mengeluarkan karbon dioksida semasa penuaan. Perisa Herrgård terdiri dari susu dan roti ragi yang hangus, dengan tampalan yang licin dan lentur.

ikea cheese pickles onions crackers
Diberkati Ikea

Keasidan titisan yang manis Gurka Inlagd (acar gherkin organik yang dipotong) memotong nada masam keju, tetapi mustard-pasangan klasik untuk gaya keju ini-ialah arah yang menang. Saya membelai Herrgård dengan Sås Senap & Dill (mustard dan sos dill), dipelihara sebagai sos untuk salmon yang berfungsi dengan sempurna sebagai mustard. Ia disebat, tekstur seperti mayones yang dibuat untuk pasta waxy keju. Bertengger di atas papan Knackerbröd Dill (roti segar dengan dill) dan selesai dengan percikan Rostad Lök (bawang goreng), ia adalah makanan ringan lazat.

ikea cheese ost prast
Diberkati Ikea

saya jumpa Ost Präst – Keju susu lembu yang sengit dan rapuh mengingatkan Feta – keju Ikea yang paling canggih kerana rasa masin, masin dan rasa masam yang asyik.

ikea lingonberry jam kex
Diberkati Ikea

Menariknya, keperibadian cranberry-esque dari tandatangan Ikea Sylt Lingon (mengekalkan lingonberry) menenangkan astringen Pråst. Dipasangkan dengan daya tarikan graham graham Kex (“Biskut”) – kue abjad dalam urat keropok haiwan-saya berakhir dengan gigitan yang ganjil tapi manis yang manis, asin, asin, dan, tentu saja, Sweden.

ikea cheese ost blamogel
Diberkati Ikea

Tiada keju kecut yang dibakar secara lengkap tanpa warna biru. Ost Blåmögel adalah padat dan berkrim, dengan buah beri gelap dan perisa anggur yang berair, dengan intensiti kecil.

ikea licorice coconut ball
Diberkati Ikea

Godis Lakrits (licorice hitam manis dan asin) bekerja sihir aneh apabila digabungkan dengan nada anggur Blämögel, menyerupai sepasang mengingatkan jus Anggur Welch. Sotsäk Kakaoboll (pastri oat dengan sprinkles kelapa), kuih coklat eskal-esque dari bahagian freezer yang rasanya seperti truffle mocha, bermain dengan baik terhadap keju berlemak dan meminjamkan beberapa kontras tekstur keju.

Menggambarkan keju Ikea, dan kelemahan psikologi saya di tengah-tengah upacara membeli-belah moden, saya menyedari bahawa saya boleh mengelakkan sindikat Ikea dengan menumpukan pada “perkara-perkara kecil yang membuat perbezaan besar”, seperti keju, yang serupa dengan Perabot Ikea – adalah berpatutan, boleh disesuaikan, dan hanya cukup berbeza untuk menjadi menarik. Menyusun bersama-sama dan berfikir secara imajinatif, plat keju Ikea adalah kegembiraan utilitarian yang diperoleh dari kehidupan kotak besar kami, tidak diperlukan kunci Allen.

Tia Keenan adalah pengarang The Art of the Cheese Plate: Pairings, Recipes, Style, Attitude (Rizzoli)

Perlu lebih banyak idea untuk plat keju anda? Bagaimana dengan bola keju madu:

Bola Keju Horseradish-Cheddar