Cara Membuat Buih Buffet Tanpa Rasa Ajaib, Tanpa Resipi

Selamat Datang ke Cooking Without Recipes, di mana kami mengajar anda bagaimana membuat hidangan yang kami sayangi, tetapi jangan terlalu risau tentang butir-butir resipi itu, dalam usaha anda membuat spin anda sendiri. Hari ini … buñuelos!

Berkembang, Malam Tahun Baru bermakna pergi ke rumah Nenek untuk buñuelos dan coklat panas. Pintu depannya akan terbuka dan kami disambut oleh bau kayu manis, coklat, dan pastri goreng. Dan pelik dan ciuman yang besar tentu saja. Dengan dowel yang kecil, dan apa yang kelihatan seperti dua pas, dia melancarkan lingkaran sempurna adunan semasa saya memerhatikan dengan kagum. Dia akan menyusun pastri siap dalam lajur yang betul-betul lurus dengan semua cucu-cucunya yang berkeliling dapur menunggu “okay” untuk menyerang mereka.

Nenek saya tidak pernah menggunakan resipi. Dia hanya tahu.

Apabila saya berada di gred ketiga, kelas kami diminta membawa barang-barang yang dibakar ke sekolah. Ibu saya memutuskan bahawa kami akan membuatnya buñuelos, walaupun dia tidak pernah membuatnya. Semua kanak-kanak lain telah membawa kek cawan dan biskut dan saya akan membawa sesuatu yang tidak pernah dirasakan, didengar, atau bahkan dapat diucapkan. Tetapi itulah yang kami buat; dia bertekad untuk belajar. Dia memanggil nenek saya malam itu dan menulis segala yang dia katakan: tiada pengukuran, hanya arahan. Dia menjadikan mereka dan seperti nenek. Apa-apa ketakutan saya bahawa anak-anak lain tidak akan menyukai apa yang saya dan ibu saya hilang seperti semua buñuelos di dalam bekas Tupperware yang saya ambil ke sekolah pada hari itu.

Setelah bertahun-tahun menonton wanita-wanita ini, belajar, mengambil nota, dan mendapatkan tutorial tangan dari Bibi Terry saya, inilah yang saya pelajari.

Ini semua mengenai doh-bagaimana ia dirasakan, bagaimana rupanya, dan bagaimana ia membentang. Ia lembut, sedikit melekit, dan tidak terlalu elastik. Jangan terlalu sibuk atau anda akan berakhir dengan sesuatu yang menyerupai keropok goreng. Ia kering dengan cepat dan mahu sedih-tapi jangan biarkan ia atau ia tidak akan memasak sama rata. Dan gunakan pemproses makanan; ia menjadikan hidup lebih mudah. Inilah cara untuk melakukannya:

Pulut 3 cawan tepung AP, dan satu sudu teh setiap serbuk penaik dan garam dalam pemproses makanan sehingga ia digabungkan. Tambah ½ cendawan sayur-sayuran dan denyutan sehingga campuran kelihatan seperti pasir basah. Dengan motor yang berjalan, perlahan-lahan tuangkan dalam 1 cawan ditambah 2 sudu air dan proseskan sehingga doh datang bersama dan membentuk bola. Matikan doh keluar dan menguli selama kira-kira 1 minit, sehingga adunan itu licin. Biarkan ia beristirahat selama kira-kira 30 minit dan bahagikannya ke bola bersaiz Ping Pong yang kecil.

Kemudian, panaskan kira-kira sejam minyak dalam kuali besi besar. Pecah bola doh dan gulungkannya sebagai nipis yang mungkin anda boleh. Dan jangan risau jika doh itu bukan bulatan yang sempurna; tepi akan secara ajaib bulat apabila anda menjatuhkannya dalam minyak. Perlahan-lahan meletakkan mereka ke dalam minyak. Bubbles akan terbentuk di atas permukaan adunan, menusuk mereka dengan garpu garpu untuk membiarkan stim melarikan diri dan untuk memastikan mereka tidak terlalu bengkak. Gorengnya di kedua belah pihak sehingga mereka berwarna coklat keemasan dan rangup. Longkang buñuelos di atas tuala kertas dan dengan murah hati taburkannya dengan gula kayu manis. Hidangkan dengan cawan coklat panas Mexico.