Cara Makan Keju Fondue Cara Swiss / Perancis yang Benar

Seperti semua manusia yang munasabah, kami mentafsirkan cuaca bersalji sebagai mesej subliminal Ibu Alam untuk melakukan satu perkara yang mudah: makan fondue keju. Tetapi sebelum anda menyelam ke dalam periuk besar, katakan, versi ini dengan Gruyère dan Cider, atau versi ini dengan Champagne (atau resipi ini, atau ini satu-jelas kita agak terobsesi), ia bernilai mengetahui sedikit fondue etiquette . Apa, anda fikir hidangan cuaca sejuk klasik adalah mudah, kasual, mudah? Ingat, fondue berasal dari Switzerland (dan / atau Perancis), dan seperti kebanyakan perkara Swiss dan / atau Perancis-ia melibatkan beberapa rumit politesse. Untuk mengelakkan berlakunya berlakunya kecelakaan, sila ikut peraturan ini:

Jangan gerakkan lawan jam: Ahli tradisional mengatakan bahawa anda mesti bergerak mengikut arah jam atau dalam corak angka-lapan untuk menjaga homogenisasi keju sehingga anda sampai ke bahagian paling bawah.

Adakah berpusing, berpusing, berputar: Pastikan jadualnya kemas dengan memutar-belai mereka yang meneteskan, menggosok, dan melepaskan lembaran keju cair di sekitar kiub roti anda. Tolong, jangan mengetuk, mengikis, atau-jelas-berganda, kecuali jika anda ingin memberi tuan rumah Swiss serangan jantung. Jangan bimbang, keju akan menjaga itu.

Jangan minum apa-apa kecuali 3 minuman ini: Sip hanya wain putih, kirsch, atau tisane teh herba dengan hidangan fondue anda. Mengikut sumber Switzerland, minuman lain-air, jus, atau bir-akan menyebabkan keju cair untuk membeku dan membentuk bola gergasi di perut anda, meninggalkan anda dengan senak yang melemahkan. Ya, ia berbunyi bodoh, tetapi adakah anda benar-benar mahu membahayakannya?

Buat beberapa bunyi: Jangan ragu untuk mengikis, clang, clank, dan gunakan apa sahaja cara yang diperlukan untuk menghilangkan kerak keju cincang di dasar periuk kosong. Dipanggil “la religieuse,”bungkusan keju goreng mempunyai masalah toasty dan dianggap sebagai makanan istimewa.

Jangan mengikuti fondue keju dengan coklat fondue: Hidangan dua eksport makanan yang paling terkenal di Switzerland kelihatannya seperti perkembangan yang jelas, tetapi kedua-duanya boleh menghantar anda terus ke koma kolesterol. Sebaliknya, tamatkan hidangan anda dengan nanas segar: Keasaman buah adalah kaunter cerah untuk keju berkrim, sementara enzimnya membantu anda mencerna lebih cepat.

Lapar? Bahan bakar fantasi fromage anda dengan tayangan slaid fondue kami.