Bolehkah Kami Mempunyai Larb Ayam Ground untuk Makan Malam Setiap Malam?

* Selamat datang ke Cooking Without Recipes, di mana kami mengajar anda cara membuat hidangan yang kami sayangi, tetapi jangan terlalu risau tentang butir-butir resipi itu, supaya anda boleh membuat putaran anda sendiri. *

Saya peminat apa-apa yang anda boleh melekat dalam daun salad dan memanggil makan malam. Saya harus menyebut sekarang: Ini sudah pasti tidak sebuah Laotian asli atau Thai larb, yang merupakan salah satu makanan yang hebat di dunia. Walau bagaimanapun, sebenarnya saya ingin buat pada satu malam: mudah, menyegarkan, dan penuh dengan rasa. Dihidang dengan nasi kukus, bawang buncis cepat, dan kusut tumbuhan, ayam tanah rendah menjadi hidangan makan malam yang sering saya cintai. Mula di sini, dan anda akan makan dalam setengah jam.

Pertama, kepingan nipis separuh bawang merah dan letakkan dalam mangkuk kecil dengan beberapa sudu cuka beras. Biarkan ia digantung di dalam peti sejuk sehingga anda sudah bersedia untuk makan. Sementara itu, stim beberapa nasi putih.

Seterusnya, ayam. Haba yang licin minyak sayuran dalam kuali di atas api sederhana sehingga berkilauan. Tambah satu paun ayam tanah, dua cincang ulas bawang putih, tiga nipis dihiris scallions (putih dan hijau), dan beberapa chiles yang dihiris. Saya suka menggunakan mata burung burung Thai yang berapi-api, tetapi jalapeño, serrano, atau Fresno juga akan berfungsi. Musim dengan sedikit garam dan lada dan masak sehingga ayam dimasak dan ditenun. Kacau dalam dua sudu sos soya, satu sudu teh sos ikan, sudu kecil sambal oelek atau sos panas lain (seperti sriracha), dan satu sudu gula perang, masak sehingga cecair hampir dikurangkan.

Hidangkan larb dengan nasi, Bibb atau mentega daun salad, baji kapur, bawang merah cepat, lebih banyak sambal oelek, dan koyak herba seperti cilantro, basil, dan pudina.

Inilah yang dikatakan pengkritik:

“Ia hampir memalukan sejauh mana saya membuat larva ini sekarang.” –Alex Beggs, editor web kanan

“Ia adalah apa yang saya mahu memasak pada waktu malam: rasa yang rumit, tetapi mudah dilaksanakan.” –Polis Carey, editor, bonappetit.com

Memberitahu anda begitu.

Lebih Memasak Tanpa Resipi