Bertemu Minum Bersedia untuk Dethrone Almond Milk

Semasa anda sibuk menonton kraf barista anda dengan reka bentuk seni lonceng dengan susu badam berair atau jadi-Susu soya lima tahun yang lalu, penduduk Stockholm menghirup minuman beralkohol dengan susu oat. Tunggu, apakah susu oat? Itulah yang terjadi apabila anda merendam oat potong baja atau keseluruhan alur di dalam air, campurkan campuran tersebut, kemudian ketatkannya. Air susu yang dihasilkan sedap seperti krim hangat, nipis yang duduk di atas mangkuk bubur. Ia pada asasnya adalah sweater kasmir minuman musim sejuk.

oat-milk-matcha-latte
Elyssa Goldberg

Matcha latte susu oat.

Di kafe-kafe seperti Johan & Nyström di Södermalm, terdapat seluruh sub-menu yang ditujukan untuk minuman susu oat, seperti Capoatchino, yang Coatado, dan Macchioato. Susu oat cukup tebal untuk menyokong seni latte yang rumit (lihat: latte matcha dengan susu oat digambarkan di atas), sekiranya anda penyokong Instagram tertanya-tanya. Ia manis, berbulu, dan sedikit berumput cara mangkuk oatmeal akan rasa, dan mempunyai tekstur yang lebih lengkap daripada alt susu lain. Barista di kafe-kafe di bandar Sweden cepat-cepat ingat bahawa ia juga sedar secara ekologi dan murah untuk menghasilkan.

Untuk menjadikannya sendiri, Ambil satu bahagian oats cut steel (anda boleh menggunakan mana-mana oat, tetapi potongan keluli atau alur keseluruhan memberikan tekstur dan perisa yang terbaik) ke dua bahagian air dan rendam semalaman sehingga oats menyerap cair dan melembutkan. Buangkan campuran itu ke dalam pengisar yang kuat sehingga gandum ditumbuk dan campurannya licin. Sesuaikan nisbah jika anda lebih suka cecair yang dihasilkan nipis atau tebal. Jalankan campuran melalui penapis kain halus atau kain keju sehingga cecair dipisahkan dari pepejal pulpa. Cecair yang dihasilkan adalah susu oat anda. (Petua Pro: Gunakan gandum yang tersisa dalam bubur siap sedia atau lipat ke dalam adunan kek atau muffin.)

susu oat
Foto oleh Alex Lau

Anda juga boleh membeli susu oat oleh jenama Sweden Oatly.

Anda akan mahu susu oat apabila anda biasanya menggunakan susu dalam barangan yang dibakar, puding, atau kopi pagi anda-tetapi barang-barang itu bersinar apabila ia dikukus atau dimakan. Kami mengesyorkan memanaskannya di atas dapur dengan batang kayu manis dan sisi Netflix.

Juga bebas tenusu-lori horchata ini:

Cara Membuat Horchata Latte Vegan