Berapa Lama Bolehkah Keju Duduk Sebelum Anda Mati?

Meletakkan keju dan keropok di pesta, sama ada cheddar tajam dan Triscuits atau Humboldt Fog dan crostini, adalah cara mudah untuk mengalu-alukan tetamu. Semua orang suka keju, dan orang akan menghidangkannya sepanjang malam. Tetapi jika jam berlalu dan masih ada setengah baji Brie di papan keju, adakah anda meletakkan rakan-rakan anda dalam bahaya? Dengan kata lain: Berapa lama keju boleh duduk sebelum anda sakit … atau mati?

Membawa keju ke suhu bilik adalah penting untuk membantu lemak melonggarkan, yang memberikan keju tekstur dan rasa yang lebih baik. Walau bagaimanapun, terdapat jam berdetik pada berapa lama ia harus keluar dari masa itu (atau dua) dari peti sejuk. Untuk menjaga diri anda selamat dari pertumbuhan bakteria atau kerosakan, anda hanya perlu menjaga keju selama empat jam, menurut Adam Brock, pengarah keselamatan makanan, kualiti, dan pematuhan peraturan di Peternak Tenusu Wisconsin.

Ricotta dengan Clementines and Date Vinaigrette

Dengan kata itu, sesetengah keju lebih baik daripada yang lain dengan kualiti selepas empat jam berlalu. Keju kelembapan yang lebih tinggi seperti ricotta, queso blanco, dan mascarpone akan merosot dalam kualiti dan merosakkan lebih cepat apabila ditinggalkan di kaunter. Keju lembut-termasuk Brie, Camembert, atau keju pelindung yang mirip seperti Jasper Hill’s Harbison-akan bertahan lebih lama dan keju keras dari cheddar ke Gouda ke Parmesan akan memegang yang paling lama. “Parm, Romano, atau keju keras mungkin tidak akan mempunyai pertumbuhan microbacterium, atau jumlah yang sangat tidak penting sepanjang tempoh pesta,” tambah Brock. Keju-keju yang sering anda lihat di pasar-pasar Itali atau dipotong-potong dipamerkan di kedai runcit kerana mereka tidak memerlukan penyejukan berterusan.

Lama sebelum anda mendapat sakit perut dari keju (uh, kecuali anda laktosa tidak bertoleransi), anda mungkin akan melihat bahawa ia kelihatan sedikit … sedih. Keju akan kering apabila ditinggalkan di udara terbuka, terutama di dalam bilik yang lebih panas, dan mula kelihatan berkerak dan rapuh. “Selepas lapan jam di papan keju, cheddar mungkin tidak mempunyai banyak pertumbuhan bakteria, tetapi ia tidak akan kelihatan menarik untuk dimakan,” jelas Brock. Walau bagaimanapun, tidak ada cara untuk mengetahui jika ada bakteria pada sekeping keju berdasarkan pencarian kerana mikroskopik itu. Satu perkara yang anda boleh beritahu dengan segera tentang keju yang menjadi buruk adalah jika ada cetakan yang tumbuh di dalamnya di dalam peti sejuk. Jika anda melihatnya, potong kira-kira 1-1½ inci di sekitar acuan dan teruskan memakannya. Walau bagaimanapun, jika keju kelembapan tinggi seperti ricotta atau keju krim mempunyai tempat acuan, buangnya-ia akan mencemari seluruh bekas.

keju harbison
Foto oleh Alex Lau

Lihat roda yang indah ini dari Harbison? Jangan biarkan ia duduk selama lebih daripada empat jam!

Terdapat beberapa penyelidikan yang banyak dilakukan di Wisconsin yang membuktikan keju dapat menampung sehingga enam jam pada 70 ° F atau lebih sejuk. Sesetengah keju diuji untuk tahap rendah listeria, salmonella, Escherichia, dan staphylococcus tetapi tidak mengancam nyawa. * Marianne Smukowski– Penyelaras aplikasi keselamatan dan kualiti di Wisconsin Center for Dairy Research yang membantu menjalankan kajian ini-menjelaskan bahawa tahap aktiviti air dalam keju menentukan berapa lama ia dapat bertahan. Keju keras seperti Parmesan boleh keluar selama 24 jam dan baik-baik saja, tetapi cheddar muda lebih terdedah. “Anda akan melihat keluar dan mengeringkannya dari udara terbuka,” jelas Smukowski. Jika ia mula kelihatan seperti ia berkilauan, itulah tanda untuk memasukkannya kembali ke dalam peti sejuk atau melemparkannya.

Versi TLDR ini ialah: Percayalah kepada diri sendiri. Sekiranya ia kelihatan tidak menarik, jangan memakannya. Anda mungkin tidak akan sakit, dan pasti tidak akan mati, tetapi kualiti keju dapat menjejaskan secara dramatik selepas lebih dari empat jam di pesta anda. Makan sesuatu yang lain, ambil blok keju baru dari peti sejuk, atau mungkin hanya melayani fondue di pesta seterusnya anda. Keringat keju selalu lebih baik daripada keju berpeluh.

* Wanita hamil, orang tua, atau orang yang mempunyai sistem imun yang lemah adalah berisiko tinggi untuk penyakit yang ditanggung makanan dan harus mengambil tahap amaran yang lebih tinggi.

Mahu lebih banyak kandungan keju? Ya, awak buat.