Berapa Lama Anggur Sebenarnya

Saya pernah menjadi salah seorang daripada mereka yang tidak pernah meninggalkan botol yang belum selesai. Tetapi apabila minum arak menjadi pekerjaan saya, saya mendapati diri saya mempunyai lebih banyak botol penuh berbanding sebelum ini; wain yang saya sayangi dan tidak tahan untuk dibuang hanya kerana mereka telah dibuka selama satu atau dua hari. Mungkin anda membuka botol Gamay sedikit terlambat pada waktu petang, atau anda hanya perlu percikan Pinot Grigio untuk linguine dan kerang anda. Sekarang di sini anda akan keesokan harinya / tiga hari / minggu dengan setengah botol wain dan soalan abadi: Berapa lama botol anggur yang terbuka, benar-benar?

Oleh kerana wain boleh dibuat dalam pelbagai cara, tidak mustahil untuk memberi anda keras pada semua wain. Itu seperti bertanya berapa lama anda perlu makan Snickers selepas anda melepaskannya, berbanding berapa lama anda perlu makan pisang organik selepas anda mengupasnya. Mereka sangat berbeza. Satu dibina untuk duduk di rak-rak stesen minyak selama bertahun-tahun, dan yang lain hanya dijemput dan mempunyai kira-kira tiga hari sebelum ia mati.

Ia sama dengan wain.

Cara terbaik untuk mengekalkan wain selepas anda membukanya, adalah ingat untuk mengulanginya dan letakkan di dalam peti sejuk. Dengan menyusun semula dan menyejuk, anda menghadkan pendedahan wain kepada oksigen, haba, dan cahaya. Ini adalah semua perkara yang mengambil sebotol wain dari hari ke hari-baik untuk benar-benar menjijikkan. Jika anda cukup bertanggungjawab untuk mengingati langkah berjaga-jaga ini sebelum anda melanda jerami, sebotol wain merah atau putih boleh bertahan lebih kurang antara dua dan lima hari. Untuk wain yang berkilauan, anda mempunyai satu hingga tiga hari (ia pasti akan rata, tetapi ia masih boleh diminum, dan kadang-kadang memeluk wain berkilauan rata selepas hari yang panjang adalah lebih baik daripada tiada wain sama sekali). Wain boleh menjadi buruk dalam sehari jika ia adalah wain semulajadi yang tidak stabil, atau ia boleh bertahan selama seminggu jika ia adalah sangat merah, komersial merah anda tidak menyentuh sejak malam anda secara tidak sengaja membukanya.

Dapatkan kebiasaan menyimpan wain anda kemudian dengan mengulangi selepas setiap kaca sekarang dan bukan meninggalkan botol terbuka di kaunter selama berjam-jam. PLUS wain anda akan terus segar sepanjang malam. Jika anda secara tidak sengaja membuang gabus anda bersama-sama dengan sisa-sisa makan malam pengambilan anda, atau melakukan perkara itu di mana ia mengembang dua kali saiznya dan anda tidak boleh menghalangnya kembali, jangan takut. Baiklah, mungkin takut sedikit jika anda tidak mempunyai sebarang gabus tambahan atau penyumbat wain di sekeliling, tetapi anda boleh menggunakan bungkus saran dan band getah. Ia tidak sesuai, tetapi ia akan membantu anda membuat meterai di sekitar bahagian atas wain untuk memperlahankan pengoksidaan. Juga, teruskan dan tambah beberapa penghalang ke keranjang Amazon anda. (Saya peminat penyumbat vakum Rabbit.)

Tetapi katakan ia adalah salah satu malam di mana anda hampir tidak mendapat gigi anda menolak, apatah lagi memberikan pemikiran kedua untuk Cabernet Franc terbuka dan meninggalkannya sepanjang malam. Walaupun anda kemungkinan besar akan berakhir dengan membuangnya, tuangkan diri anda sebuah gelas sebelum anda menghantarnya ke wastafel. Pertama, perhatikan warna. Sekiranya wain telah beralih dari cerah ke coklat, sayangnya, ia perlu pergi. Itulah tanda pengoksidaan, seperti bau dan / atau rasa epal lebam dalam wain putih dan cuka dalam wain merah. Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, tidak ada yang mengatakan sama ada wain tertentu anda akan mula mempamerkan ciri-ciri ini, jadi anda hanya perlu menjaga kecerdasan anda tentang anda. Tetapi jika kelihatan baik dan bau seperti anda sebenarnya suka meminumnya, memberi rasa. Anda mungkin menggali! Terutama jika anda sudah berada di baju pelindung anda dan anda 100 peratus tidak meninggalkan rumah.