Berapa Banyak Botol Wain Adakah Parti Makan Malam Anda Perlu? Lakukan Matematik (Mudah!)

Kebanyakan orang akan mengatakan bahawa majlis makan malam itu adalah bahagian paling penting dalam parti makan malam, tetapi saya berpendapat ia mempunyai wain yang cukup. Anda boleh menarik seorang Tim Allen dan menghidupkan seekor ayam belanda ke dalam api api, dan tidak seorang pun akan peduli jika terdapat banyak botol untuk dikunjungi. Wain memulakan perbualan, melengkapkan hidangan (anda tidak membakar), dan mengekalkan parti itu. Tetapi berapa banyak botol wain yang “wain yang cukup”?

Untuk memulakan, anda perlu tahu berapa banyak cermin dalam sebotol wain. Ini seolah-olah jelas, tetapi mengingati kita semua mempunyai malam di mana sebotol wain sama dengan dua garam mason yang sangat besar Cab Franc sambil memerhati kebencian Suka sebenarnya, ia penting untuk memecahkannya.

Sebotol wain adalah 750mL, yang berfungsi untuk kira-kira 25oz. Saiz hidangan yang disyorkan ialah lima auns, yang bermaksud setiap botol mempunyai lima gelas. Jika anda mahu berpegang pada matematik itu, itu adalah baik-baik saja, walaupun secara peribadi, saya tidak percaya lima auns adalah segelas wain. Saya fikir ia adalah satu jenaka. Siapa yang menuangkan tepat lima auns wain? Tiada sesiapa. Sekiranya anda bekerja dari lima gelas setiap logik botol, anda hampir selalu datang pendek. Menurut pendapat saya yang sangat profesional, botol anggur 750mL berfungsi untuk menjadi kira-kira empat gelas wain, dan dua chugs langsung dari botol yang anda berikan sebagai tuan rumah pesta makan malam.

semulajadi wine primer group party cheers
Gambar oleh Alexandra Gavillet

Apa wain oren yang mereka minum? Baca lebih lanjut mengenainya di sini.

Menggunakan maklumat itu, saya katakan anda memerlukan sekurang-kurangnya satu botol anggur setiap tetamu. Fikirkanlah-anda mempunyai segelas sebelum makan malam, beberapa di majlis makan malam, yang lain selepas makan malam. Boom, itu botol di sana, dan itu konservatif. Tetapi itu hanya saya, dan bukan pesta makan malam saya. Untuk mengetahui seberapa banyak botol yang anda perlukan, kami akan melakukan matematik liiiittle.

Oleh kerana anda sudah mengetahui berapa banyak gelas dalam sebotol wain, terdapat dua pembolehubah lain yang anda mesti tahu untuk menyelesaikan persamaan kuno dan universal ini.

Pertama, anda mesti tahu berapa ramai tetamu yang akan datang. Semak teks kumpulan dan kira ’em up. Sentiasa tambahkan dua orang tambahan, kerana anda tidak pernah tahu siapa yang akan mengejutkan anda dengan seorang teman lelaki baru, atau ketika teman yang terkenal itu anda masih suka dan selalu mengundang sebenarnya akan muncul.

Kedua, anda perlu tahu berapa banyak gelas anggur setiap tetamu akan minum. Tidak seorang pun dari kami di sini adalah psikis, tetapi kita boleh menggunakan carta ini yang saya buat untuk meramalkan berapa banyak gelas wain yang akan dimakan oleh tetamu anda berdasarkan tempoh pesta makan malam anda dan cita rasa wain.

carta anggur
Oleh Marissa A. Ross

Kemudian, anda mengeluarkan telefon bimbit anda dan lakukan matematik ini:
Bilangan Tetamu × Bilangan Anggaran Anggaran Per Tetamu ÷ 4 = Bilangan Botol Diperlukan

Dan voilá! Gelas akan penuh, tetamu akan gembira, dan anda tidak akan kehabisan wain dan membiarkan botol yang anda simpan dengan nota yang dilampirkan yang mengatakan, “JANGAN BUKA AKU, ANDA PUNYA!” Sebab anda akan menyesal najis itu.

The One Dish for Every Party Dinner:

The One Dish untuk Setiap Parti Makan Malam