Bagaimana Sebenarnya Sirap Maple Dapat Dibuat (dan Mengapakah Ia Harus Harga Tag)

Di sekeliling bahagian-bahagian ini, kita sangat teruja apabila cuaca mula perlahan-lahan memanaskan badan, dan bukan hanya kerana itu bermakna lebih banyak barangan adalah pada musim. Ia juga musim sugeri! Penyunting web bersekutu Rochelle Bilow, yang juga menjadi bekas petani dan pengarang buku Call of the Farm, sangat teruja dengan perkara-perkara seperti itu. Oleh itu, dia pergi ke Lembah Hudson New York untuk melihat apa yang dia boleh belajar.

Tiada pengganti sirap maple sebenar. Sama ada ia digunakan dalam penaik, memasak, atau hanya dituangkan secara meluas di atas lempeng, tidak ada apa-apa seperti kemanisan murni yang murni, likat. Tetapi jika anda pernah mengalami kejutan pelekat dari botol sirap maple tulen, anda tidak bersendirian.

Dengan botol 12 ounce yang berharga sehingga $ 15, sirap boleh kelihatan seperti pelaburan yang serius. Kami memutuskan untuk sampai ke bahagian bawah bagaimana barangan melekit dibuat dengan lawatan dan lawatan mendalam dari pengeluar sirap maple di Hudson Valley, New York. Dengan lebih daripada 50,000 krim pada harta mereka, Crown Maple di Dover Plains adalah kehadiran yang semakin meningkat dalam industri sirap, sementara masih mengekalkan vibrasi artisanal yang boleh didekati. Bersedia untuk pergi dari kulit ke botol? Begini bagaimana sirap dibuat.

1. Ketik Pokok itu

Sugaring (pembuatan sirup a.k.a) berlaku dalam tetingkap sempit antara kedalaman musim sejuk dan tanda awal musim bunga. Tetapi prosesnya bermula jauh sebelum sap mula mengalir. Pada Crown, ia bermula pada awal 2 Januari, apabila kakitangan mengetuk pokok. Ketuk terlalu awal, dan pokok itu kering. Tetapi ketuk terlambat, dan anda mungkin kehilangan hari pengeluaran berharga.

Terdapat kira-kira 50,000 paip di harta Crown Maple, dan ya, mereka semua digerudi dan dimasukkan dengan tangan. Pokok maple boleh ditarik apabila batang mencapai 10 “diameter, satu proses yang mengambil masa kira-kira 40 tahun dari benih. Apabila pokok itu mengukur 18” (berikannya 40 tahun lagi), pokok itu boleh mengendalikan dua paip. Pada 25 “, anda boleh mendapatkan satu tiga tiang di setiap pokok.

Untuk mengetuk pokok, lubang kecil dibor ke dalam batang. Lubang baru mesti dibor setiap tahun untuk mengelakkan melemah dan menekankan kayu, dan tidak langsung di atas atau di bawah ketuk terakhir-pasukan Crown Maple biasanya pergi “naik dan balik.” Seorang pekerja mahir boleh menggerudi dan memasukkan 300 paip sehari.

2. Biarkan Aliran Sap

Persediaan itu tidak kelihatan seperti balang bucolin tunggal melekat pada pokok yang banyak di antara kita bersekutu dengan sugaring. Tetapi bagi mana-mana pengeluar sirap yang ingin meningkatkan pengeluarannya, sistem ini jauh lebih cekap. Pada Crown, paip dibuat daripada plastik non-toksik (gred makanan) boleh guna. Dengan beribu-ribu pokok dalam pengeluaran, pasukan mendapati lebih mudah dan lebih bersih untuk menggantikan keran setiap tahun, daripada membasuh dan mensterilkan puluhan ribu paip keluli tahan karat-belum lagi mencari tempat untuk menyimpannya di luar musim. Tetapi pada 3 sen pop, kos menambah: $ 1,500 setiap tahun, hanya untuk paip.

Disambungkan kepada paip adalah tiub, atau garis jatuhkan, diperbuat daripada polietilena gred makanan yang fleksibel (mereka adalah garis hijau dalam imej, dan digantikan setiap 3-4 tahun), yang menyusu ke tabung lateral yang lebih lama (digantikan kira-kira setiap 10 tahun) yang akhirnya memakan tangki penyimpanan melalui sistem vakum.

3. Buat Kebanyakan Sugarbush Anda

Bagi sap untuk mengalir dengan bebas, keadaan haruslah betul: Ini bermakna malam beku dan hari yang lebih panas. Apabila sap membeku, ia berkembang (ia adalah 98% air), menolak sendiri dan keluar dari pokok melalui paip apabila ia cair. Rata-rata, musim sugaring menghasilkan kira-kira 25-30 hari yang baik, jadi pasukan tidak mahu melepaskan sebarang peluang untuk mengumpul sap.

Terdapat maples merah, hitam, dan gula dalam gula pasir Crown (istilah evokatif yang digunakan untuk menggambarkan sebarang pengelompokan maples), dan ketiga-tiganya ditoreh. Tidak seperti varietals anggur untuk wain, bagaimanapun, sap dari pokok yang berbeza tidak dipisahkan. “Mungkin suatu hari nanti,” kata Compton Chase-Lansdale, Ketua Pegawai Eksekutif Crown.

4. Dapatkan Kereta Api Sap

Jika anda melihat dengan teliti, anda dapat melihat sap bergerak melalui tiub dalam gambar ini. Ia mengalir dengan lebih cepat apabila hari menghangatkan, dengan petang menjadi masa sap-pengumpulan utama.

5. (Vacuum) Pump It Up

Pertimbangkan Maple Grand Central ini. Semua cecair sap yang dikepulkan vakum ke dalam paip-paip yang memakan tangki pemegangan sebelum diproses. Tiub itu kukuh, tetapi pasukan sugaring mesti memeriksa kebocoran akibat haus dan lusuh umum, atau makhluk yang lapar (melihat anda, tupai). Pasukan sentiasa berjalan kaki di atas tanah seluas 800 ekar dalam kerosakan paip carian, jelas Tyge Rugenstein, COO Mahkota.

6. Kumpul Sap anda

Ini adalah yang pertama dari banyak tangki tangki yang akan menempatkan sap sebelum ia dibotol sebagai sirap. Sistem vakum menolak sap melalui tiub; anda boleh melihatnya dalam tindakan di sini.

7. Kumpulkan Sap Anda Sekali lagi

Sap itu kemudiannya dipam atau dikapalkan ke rumah gula utama dan diadakan di dalam tangki 96,000-galon (ada empat di gebu utama). New York menghasilkan jumlah sirap mapel kedua terbesar di negara ini, betul-betul di belakang Vermont-tetapi Kanada menghasilkan dua kali ganda jumlah keseluruhan U.S..

8. Kawalan Kualiti

Kerana sap lurus dari pokok adalah 98% air dan hanya 2% sukrosa, ia rasanya seperti air manis yang lemah dan tekstur kurang likat daripada sirap. Saya tidak dapat menahan rasa dari sap yang dipam ke dalam tangki. (Untuk rujukan, saya berdiri di atas platform beberapa kaki dari bahagian atas tangki. Jika saya jatuh, saya akan menjadi goner-walaupun gembira.)

9. Kencangkan Sap Anda Dengan Osmosis Terbalik

Tunggu, apa ini? Toto, kami tidak lagi di ladang tepi jalan Vermont. Setelah ditapis dan disterilkan, sap mengalami osmosis terbalik, seperti yang dilakukan oleh mesin ini. Proses menghilangkan beberapa kandungan air dan menggabungkan sisa baki kepada kira-kira 18-20% sukrosa. Ini menjimatkan tenaga pada peringkat seterusnya proses itu – penyejat.

10. Percepat Lagi Dengan Evaporator

Sirap siap ialah sukrosa 66-68%. Mana-mana yang lebih rendah, dan anda menjemput aktiviti bakteria. Mana-mana yang lebih tinggi, dan sirap akan menjernihkan. Selesai cara sekolah lama, sap direbus di atas api sehingga ia dapat menurunkan peratusan yang ideal.

Selepas melalui osmosis terbalik, sap dikendalikan melalui dua ruang, penyejat kuasa diesel sehingga mencapai kepekatan yang ideal. Ia kemudian diuji rasa dan diperiksa warna berbanding sampel. Sesetengah pengeluar menguap menggunakan stim bukannya diesel, yang menghasilkan sirap berwarna terang seragam, tidak kira apa gred (lebih banyak pada gred tersebut dalam satu minit).

10. Barrel Up

Di Crown, garisan pembotolan tidak ditembusi setiap hari. Untuk kecekapan maksimum, sirap disimpan di dalam tong ini (mereka boleh memegang hingga 600 paun daripada barangan) dan botol dalam kelompok besar. Kualiti sirap perlahan-lahan merendahkan apabila terdedah kepada cahaya, jadi tong lebih disukai untuk balang untuk penyimpanan interim.

11. Tekan Botol (Okay, Bottling Line)

Ambil harta rampasan, pengait, dan pengawal janggut: Ini adalah bilik pembotolan di Crown, dan di ruang tontonan biasa (yep, ruang merasa), maka pengunjung dapat menonton tindakan seperti yang berlaku.

12. Cap & Label

Sirap itu secara mekanikal dipam ke dalam balang, tetapi pada masa ini semuanya dihadkan dan dilabelkan dengan tangan. Maklum, Mahkota sedang mencari cara untuk mengurutkan proses keseluruhan.

13. Pilih harga yang betul

Sebotol sirap 12-oz yang kini dijual pada Crown untuk $ 16,95, walaupun harga untuk gred Warna Emas bergantung kepada pengeluaran.

14. Mestilah

Pada masa lalu, sirap jatuh ke dalam kategori Gred A atau Gred B. Gone adalah Gred B; Sekarang semua sirap dilabel A, dan terdapat dalam empat kategori yang berbeza: Warna Emas dan Rasa Halus, Warna Amber dan Rasa Kaya, Warna Gelap dan Rasa Kaya, dan Sangat Gelap dengan Rasa Yang Kuat.

Rasa melalui empat ekspresi maple benar-benar menunjukkan perbezaan dari Golden sepanjang jalan ke Sangat Gelap. Sirap Emas lebih ringan di langit-langit dengan kemanisan hampir bunga, sedangkan rasa sangat gelap yang sangat gelap menjadikannya ideal untuk memasak. Mahkota juga menawarkan sirap yang berusia dalam tong bourbon, yang setiap bitnya berbahaya seperti yang anda harapkan.

Mahu lebih maple? Berikut adalah cara kegemaran kami untuk memasak dengannya.