Bagaimana dan Kenapa Untuk Beer Umur

Rumpelstiltsbrau, bir berusia paling dicari di dunia, mesti menghabiskan masa 72 tahun di ruang bawah tanah yang dinilai sebagai penari di Bavaria sebelum pembotolan. (Kredit: Erik S. Peterson)

Bagi mereka yang memerhati marshmallow, yang mengamalkan seni kepuasan yang tertunda, penuaan bir di rumah adalah cara yang lazat untuk mengembangkan ruang bawah tanah. Kerana, seperti begitu banyak wain, bir tertentu bertambah baik dari masa ke masa.

Semua bir? Tidak. Hanya bir tertentu. Dengan piawaian umum, IPA di dalam peti sejuk tidak akan merasakan lebih baik setahun dari sekarang. Malah, anda perlu meminumnya hari ini, kerana ia kehilangan rasa dan aroma pada saat itu. Kebanyakan bir di pasaran jatuh ke dalam kategori ini. Mereka paling segar.

Sebaliknya, bir yang berumur baik berubah menjadi lebih baik pada bulan-bulan, dan bahkan bertahun-tahun, selepas mereka telah dibotol. Mereka membangunkan ciri-ciri baru. Kadang-kadang mereka menjadi lebih kaya dan lebih kompleks, sebagai tajam tepi dan nota hoppy pudar. Pada masa-masa lain, mereka membina lebih banyak funk, dalam jenis barnyard, atau mekar dengan lapisan baru atau kekacauan.

Itu semua bergantung kepada bir.

Matt Brynildson, tukang masak untuk Brewing Firestone Walker di Paso Robles, CA, mengesyorkan pembebasan dua kategori bir: “
bir liar, “yang merangkumi lambin, gueuze, saison, dan bir lain yang menggunakan organisma selain daripada ragi menghasilkan rasa, dan”
bir yang kuat “dengan kandungan alkohol yang tinggi, seperti barleywine, porter yang kuat, dan ketua kekaisaran.

Dalam bir liar, organisma hidup mengubah bir ketika ia berusia di dalam botol. Brynildson menyebut Orval Trappist Ale sebagai contoh klasik. Alen pucat Belgium menerima dos yis Brettanomyces ketika ia masuk dalam botol. “Ragi boleh hidup dalam botol selama bertahun-tahun, perlahan-lahan memakan gula dan melindungi rasa bir sedia ada dengan memakan oksigen,” jelasnya. “Seiring berjalannya waktu ia menjadi cerah dan hoppy untuk bready, bersahaja dan pedas.”

Untuk sebahagian besar, oksigen tidak baik untuk bir selepas ia dibotolan. Oksigen dan bir boleh menghasilkan nota kismis, prun, kertas, kicap, dan sherry, terutamanya dalam bir yang kuat, yang biasanya mempunyai ragi yang tidak tahan lama. Jadi siapa yang mahu bir teroksidasi? Banyak orang, sebenarnya, terutama orang-orang yang minum bir. Nota-nota kismis dan prun dapat merasakan indah dalam ketam kekaisaran. Mereka juga boleh mengambil risiko lebih banyak rasa yang tidak menyenangkan.

Jika anda sudah bersedia untuk pergi, ini adalah petua kami untuk memulakan bilik bawah tanah bir.

Cari Tempat yang Tepat

Beers umur terbaik dalam gelap. Jika anda tidak mempunyai ruang bawah tanah, almari boleh berfungsi. Atau garaj, ruang bawah tanah, atau kabinet bilik mandi kosong. Tetapi sebelum anda membuang kes bir di loteng gelap, fikirkan tentang suhu. Anda mahu bilik bawah tanah bir anda kekal di tempayan bilik biasa, antara 55 dan 65 darjah, walaupun pada musim panas. Itu mungkin menolak kabinet bilik mandi.

Pemborong bir yang lebih maju mengembang lagi dengan suhu. Sebagai contoh, Brynildson menyimpan bir yang kuat di dalam peti sejuk yang disimpan di bawah 50 darjah. “Ia melambatkan pengoksidaan,” katanya, “tetapi masih membolehkan watak-watak buah mellowing dan masak yang menarik untuk berkembang.”

Simpan Botol Upright

Bir bukan wain. Kebanyakan bir dibekalkan dengan “mahkota,” atau penutup botol, yang mempunyai lapisan plastik yang melindungi bir dari logam. Jika anda menyimpan bir di sisinya, bir akan memakan lapisan itu dari masa ke masa, yang akan membuat bir menjadi buruk.

Beers dengan gabus adalah cerita lain. Sesetengah pengumpul memilih untuk menyimpan bir itu di sisi mereka, tetapi kedudukan itu membolehkan sedimen untuk menetap di sisi, yang mencipta bir berawan pada saat menuang. Kerana sangat sedikit bir ditutup dengan gabus, jangan terlalu risau.

Minuman bir di Perdana mereka

Ini, kawan-kawan saya, adalah bahagian yang sukar. Biji penuaan adalah sains yang tidak menyenangkan, dan kesempurnaan adalah perkara subjektif. Sukar untuk tahu kapan untuk membuka bir yang bertaburan. Terlalu awal dan anda berisiko meh rasa dan aroma yang boleh berkembang menjadi sesuatu yang hebat. Terlalu terlambat dan anda akan sentiasa tertanya-tanya apa yang mungkin berlaku.

Mine internet untuk maklumat. Peguambela Beer mempunyai Forum Penjaring / Penuaan, di mana orang meminta nasihat tentang kapan untuk membuka bir tertentu. Juga, bercakap dengan kakitangan di kedai botol yang baik. Ramai yang kini menjual bir vintaj; kakitangan akan mengetahui bagaimana bir ini berubah dari semasa ke semasa.

Juga, semak “botol” dan “terbaik oleh” tarikh bahawa kilang bir menambah kepada beberapa label. Tarikh-tarikh ini adalah tempat yang baik untuk bermula.

Dapatkan Diatur

Jangan biarkan cabaran membuat hamparan membuat anda tidak dapat dipungut, tetapi sebaiknya anda ketagih, itu adalah idea yang baik untuk mengesan apa yang anda ada. CellarHQ dapat membantu anda melakukannya secara online.

Ambil perhatian juga. Sekiranya anda seperti saya, anda tidak akan ingat jika anda suka Deschutes’s The Abyss 2009 lebih baik pada 12 bulan atau 2 tahun.

Beli Lebih Bir

Khususnya, lebih banyak botol bir yang sama. Di dunia yang sempurna, anda akan minum sebotol dari Goose Island Bourbon County Brand Stout segar sekarang. Kemudian anda akan minum satu lagi dalam enam bulan. Mungkin anda akan minum satu setiap hari Mei untuk lima tahun akan datang. Ia tidak ada yang lebih baik, kata Brynildson: “Perkara yang indah tentang bir adalah kemewahan yang sangat berpatutan.”

5 Beers That Age Well

  1. Rambut Anjing Adam, 10% ABV. Bir pertama yang disedut oleh HOTD mendahului senarai pengumpul yang mesti ada. Cubalah pada 5+ tahun. Periksa tempat pembuatan bir Vintage Adam untuk tarikh biji dan botol.

  2. Firestone Walker Sucaba, 13% ABV. Satu barleywine besar, yang, jika anda memukulnya sekitar 1 tahun, boleh mempunyai nota coklat dan ceri. Umur 3 hingga 5 tahun untuk rasa yang lebih kaya, lebih oaky.

  3. Sierra Nevada Bigfoot, 9.6% ABV. Pada mulanya hopper dan barleywine sengit yang mellows seperti usia. Cubalah antara 1 dan 10 tahun.

  4. Temptation River Rusia, 7.5% AVB. Ale masam yang diilhamkan oleh Belgium yang berusia di tong Chardonnay yang digunakan. Delicious pada 1 hingga 3 tahun, dan kemungkinan hidup berubah antara 3 dan 10.

  5. Cantillon Geuze 100% Lambic, 5% ABV. Satu bir liar klasik dari Belgium yang boleh membangunkan keseronokan, kekacauan dan rasa buah-buahan tambahan dari masa ke masa. Brewery mencadangkan penuaan sehingga 20 tahun, jika anda mempunyai masa.

5 bir untuk diminum sekarang

  1. Sungai Rusia Pliny the Elder, 8% ABV. IPA IPA tercinta ini adalah yang terbaik.

  2. Apa-apa pun dengan “hop baru” dalam nama itu. Buah bermusim ini dibuat dengan balap yang segar dan segar pada waktu musim menuai, dan rasa hop yang halus ini mula pudar dengan serta-merta.

  3. Budweiser, 5% ABV. Walau bagaimanapun anda merasakan ikan ini, anda perlu meminumnya segar.

  4. Brooklyn Brewery Lager, 5.2% ABV. Ini klasik pantai timur harus dimakan sehinggalah ke kilang bir yang mungkin untuk kesegaran maksimum.

  5. Kemenangan Prima Pil, 5.3% ABV. Salah satu pilsner gaya terbaik Jerman di A.S. menuntut perhatian penuh anda. Sekarang. Achtung!

Lucy Burningham adalah penulis Portland, OR yang merangkumi makanan, minuman, dan perjalanan. Kerja beliau telah muncul di The New York Times, Wall Street Journal, dan Saveur. Apabila dia tidak menimbun bir di ruangan bawah tanahnya, dia mengayuh dari pub ke pub, hobi yang mengilhamkannya kepada pengarang bersama Hop in the Saddle: Panduan untuk Pemandangan Beer Kraf Portland oleh Bike.

BERKAITAN
Selamat datang ke Dunia Black Market Beer
10 daripada Beird Weirdest di Amerika
Akan Menggunakan Beer Bersih Meningkatkan Ayam Beer-Can?