Apakah Perbezaan Antara Kentang Manis dan Kambing?

Kadang-kadang kehidupan meletakkan anda di persimpangan jalan: Adakah anda membeli keladi atau kentang manis? Mereka sering kelihatan sama, tetapi saya dapati bahawa “keladi” boleh serendah 79 sen per paun, sementara “ubi keledek” menelan kos $ 2.49 per paun. Jadi, apa perbezaan antara ubi jalar dan ubi? Di kebanyakan kedai runcit, tidak ada apa-apa. Ini semua fasad! “Kebanyakan ubi jalar yang anda lihat di kedai runcit Amerika sebenarnya kentang manis oren,” jelasnya. Mary-Frances Heck, pengarang cookbook baru Ubi keledek (dan bekas BA staffer). Alasan untuk penggabungan nama itu, jelasnya, adalah kerana penanam ubi kelikir Louisiana memasarkan jeruk mereka sebagai “ubi jalar” untuk membezakan hasil dari negara-negara lain pada tahun 1930-an dan ia tersangkut.

yam-vs-sweet-potato
Dorling Kindersley / Getty Images

Kulit yam (kiri) kelihatan seperti kulit pohon, sementara ubi keledek (kanan) lebih berwarna coklat kemerahan.

Real Ubi adalah sayur-sayuran akar yang sama sekali berbeza yang lebih seperti yucca dalam tekstur dan rasa. Mereka mempunyai kulit coklat yang sengit dan kuat (yang kelihatan hampir seperti batang pokok) dengan kanji, bukan daging manis. Yams lebih mudah dibandingkan dengan tekstur dan rasa kentang russet putih (dengan lebih banyak serat dan karbohidrat kompleks) dan paling baik direbus dan dihidangkan bersama daging yang dipakainya. Hams yang berperisa secara neutral sering digunakan dalam masakan Caribbean atau Barat Afrika, dan sukar dicari di U.S .; Kadang-kadang anda boleh menjemput mereka di kedai runcit khusus.

Untuk menjadikan kehidupan lebih rumit, terdapat segelintir jenis ubi jalar: oren, putih, dan ungu. Kami mempunyai Heck memecahkan perbezaan untuk kami.

Kentang Sweet Orange

buku masak sweet potatp cobb
Kristin Teig

Salad kentang manis Salad.

Ini adalah ubi keledek yang anda panggang untuk persediaan makanan, gunakan untuk pai ubi jalar atau kentang mashed marshmallow, dan snek sebagai kentang goreng dan kentang goreng. Mereka serba boleh, mudah dicari, dan varietal dalam kentang yang berwarna oren-oren semuanya “boleh dipertukarkan,” kata Heck. Beliau menyatakan akan ada “perbezaan halus dalam rasa, rasa manis, dan kelembapan” di antara Beauregard (kulit coklat, lebih manis, ditanam di Louisiana), Garnet (kulit merah, lebih seperti rasa labu), dan Jewel (kulit berwarna oren, lembut dan bersahaja, California berkembang).

Heck berhujah bahawa ubi jalar mestilah baru anda pengganti daging vegetarian kerana mereka “boleh membawa rempah dengan cara yang sayur-sayuran lain tidak boleh.” Rasa kentang putih standard akan dihapuskan oleh perasa yang banyak dari paprika Sepanyol, lada hitam, dan bawang putih, tetapi ia berfungsi dengan sempurna sebagai rasa bacon-ish dalam resipi salad Cobb (gambar di atas) atau dengan jintan dan ketumbar untuk taco.

Kentang Sweet White

putih-sweet-potato-crisps-with-ricotta-and-scallion
Gentl & Hyers

Rasa ubi jalar putih seperti russet dan goreng. Mereka dihidangkan dengan ricotta dan scallions.

Kentang manis putih kelihatan seperti russet, tetapi mereka dimuatkan dengan beberapa serat dan vitamin yang sama dengan ubi jalar jingga-walaupun tidak banyak beta-karoten. Oleh kerana mereka lebih kering dalam tekstur, Heck menyarankan menggunakannya untuk gnocchi supaya anda dapat mengawal jumlah kelembapan dalam adunan. Untuk aplikasi bukan pasta, Heck berkata mereka pergi dengan baik sos cerah dan asid seperti chimichurri. Teksturnya lebih gosong daripada lembek apabila dibakar, tetapi jika anda membekalkan mereka rendah dan perlahan, mereka akhirnya menjadi halus tetapi masih memegang bentuk mereka.

Kentang Sweet Purple

Ungu potatoes with spicy sambal butter.
Kristin Teig

Kentang manis ungu Sambal.

Kentang manis ungu mempunyai anthocyanin super amped-up seperti blueberries, yang hebat untuk kedua-dua warna dan antioksidan. Varieti Stokes North Carolina yang ditanam adalah yang paling popular (dengan rasa chestnut yang manis), tetapi kadang-kadang anda boleh mencari kentang Hawaii Okinawan dengan daging berwarna ungu yang paling digoreng. Untuk mengelakkan warna dari perdarahan semasa memasak, Heck mencadangkan panggang, sautéeing, atau menggoreng ubi jalar ungu. Salah satu cara kegemaran Heck untuk memakannya adalah di atas mentega sambal. Anda boleh membuat pes sambal anda sendiri dengan chiles, bawang putih, halia, serai, zest limau, dan garam, atau hanya campuran 1 Tsbp. sambal oelek dengan tongkat mentega. Memandangkan ia meleburkan ke dalam kentang anda, semua masalah anda mungkin meleleh.

Berkaitan: 25 Resipi Kentang Sweet untuk Cuba

manis potatoes cookbook cover
Kristin Teig

Dicetak semula dari Ubi keledek. Hak cipta © 2017 oleh Mary-Frances Heck. Gambar hak cipta © 2017 oleh Kristin Teig. Diterbitkan oleh Clarkson Potter / Penerbit, jejak Penguin Random House, LLC.

Satu lagi cara hebat untuk menggunakan ubi jalar:

Bagaimana Membuat Ukoy