Apa Makerasi Carbonic dalam Wain, dan Kenapa Rasanya Jadi Sial?

Mencuba untuk menjelaskan pencerobohan karbonik adalah seperti cuba menerangkan lagu yang anda dengar di radio apabila anda tidak tahu siapa yang menyanyikannya atau apa yang mereka nyanyikan atau mengapa anda juga menikmatinya. Lagu itu hanya bersemangat dan dirasakan baik. Adakah jenis bunyi seperti wain merah yang anda suka dengan buah itu, kualiti poppy anda tidak boleh meletakkan jari anda? Yep. Itulah penyerapan karbonik, muzik pop penapaian anggur.

Seperti mana-mana Top 40 hit, pengikatan karbonik mengikuti formula. Kebanyakan wain dibuat dengan memetik anggur, memusnahkan anggur, ubi kayu krushin, dan kemudian meletakkan jus dalam tangki penapaian keluli sebelum menua jus di dalam vakum pembuat pilihan (oak, konkrit, amfora, dan lain-lain). Tetapi dengan pencerobohan karbonik, pembuat wain melompat berpagar dan menghancurkan dan sebaliknya meletakkan tandan penuh anggur ke dalam tangki penapaian keluli yang dimeteraikan dan diisi dengan karbon dioksida, mewujudkan suasana anaerobik tanpa oksigen. Kurangkan oksigen, fermentasi-yis makan gula dan menghasilkan alkohol-bermula di dalam anggur individu. Akhirnya anggur akhirnya menghancurkan diri mereka di bawah berat alkohol yang mereka hasilkan. Hasilnya adalah wain ke depan yang tidak dapat dinaikkan dengan keasidan yang terang, tanin rendah, dan tekstur Rice Krispies snap-crackle-pop yang dimaksudkan untuk merasai segar dan mabuk muda.

Jika makerasi karbonik berbunyi loceng, kemungkinan besar anda mempunyai beberapa botol Beaujolais. Wilayah Perancis mungkin mempopularkan kaedah itu tetapi mengikatnya kepada Beaujolais dan Gamay akan seperti mengatakan muzik pop hanya berlaku pada tahun 1950-an rock ‘n’ roll yang memulakan kegilaan. Hari ini Drake boleh menjadi poppy sebagai Ariana Grande. Anda boleh mendapatkan Cabernet Francik karbon dari Loire, karbon Valdiguié dari California, dan juga anggur putih karbon seperti Trebbiano dari Umbria. Ia boleh digunakan di mana-mana rantau dengan mana-mana pelbagai anggur.

Wain sentiasa berkembang walaupun, dan amalan penyerapan karbonik tidak terkecuali. Terdapat juga wain semi-karbonik; wain yang diserap melalui penyerapan karbonik hanya untuk tempoh yang singkat sebelum meneruskan penapaian yang lebih tradisional, biasanya dalam tangki keluli tanpa karbon dioksida. Anda juga mungkin mendengar istilah itu keseluruhan kumpulan, yang bermaksud bahawa kelompok penuh anggur ditapai tetapi tidak dalam tangki yang dimeteraikan dengan CO₂. Wain ini terdedah kepada ragi yang lebih banyak, memberikan mereka rasa yang lebih rumit dan ekspresi terroir yang lebih baik. Saya telah berada di bilik bawah tanah di mana dudes melakukan kluster keseluruhan dalam tangki gentian kaca yang diliputi hanya tarp. Walaupun pengerasan karbonik adalah formula, ia seperti gaya winemaking yang lain kerana winemaker mempunyai banyak pilihan dan cara untuk menjadikan wain itu unik dan mereka sendiri.

beaujolais-arsenal
Stephen Lewis

Baca lebih lanjut mengenai Beaujolais dan wain vintaj di sini.

Bolehkah anda merasakan perbezaan antara wain karbonik, semi-karbonik, dan keseluruhan kluster? Ia bergantung. Saya membandingkan semulajadi Beaujolais Gamay, yang sepenuhnya berkarbonat California Zinfandel, seluruh kluster Jurançon Noir dari Cahors. Mereka masing-masing mempunyai sedikit perbezaan berdasarkan pelbagai dan rantau mereka-Beaujolais Gamay lebih ringan, California Zinfandel punchier, Cahors Jurançon lebih berat. Kluster keseluruhan pasti menawarkan lebih banyak rasa, tetapi secara keseluruhan wain ini masih buah, poppy, dan juicy.

Inilah sebabnya mengapa maceration karbon, seperti muzik pop, mempunyai musuh. Ramai orang fikir ia adalah formula dan malas, bahawa ia menghilangkan wain apa-apa ungkapan asal terroir dan meninggalkan rasa tunggal, buah-buahan, berair, Fun Time USA. Dan itu benar. Ramai anggur berkarbonat serupa kerana semasa penapaian anggur dan jus mereka dimeteraikan dari persekitaran semulajadi mereka; manakala anggur yang ditekan dan jus mereka ditapai dalam tangki terbuka dan menerima oksigen, yis asli, dan bakteria lain yang boleh meningkatkan rasa wain. Makersasi karbon juga merupakan cara yang selamat untuk membuat wain kerana anda kurang cenderung mengalami kelemahan dari pengaruh luar yang sama, yang melingkari kembali beberapa pengkritik menganggapnya malas.

Dan saya bersetuju. Ia boleh menjadi formula, dan ia boleh menjadi malas. Tetapi di sini saya, seseorang yang memberi hadiah wain terroir yang rasa saya mengangkut saya ke tempat lain, dengan tiga botol wain berkarbonat di hadapan saya dan saya tidak gila mengenainya. Kerana inilah wain berurusan-karbon yang lazat. Saya mahu minum ini, saya ingin berkongsi ini dengan rakan-rakan, dan saya ingin bersenang-senang, yang mana wain ini untuk. Dan hanya kerana sesuatu yang menyeronokkan tidak bermakna ia tidak baik. Ia dipanggil pop sebab, jadi jika anda menggali, minum.

Baca lebih lanjut: Membuat Wain Dengan Yoda, Danilo Marcucci

Marissa Ross adalah pengarang Wain. Setiap masa. Ambil ia di Amazon untuk $ 14 dan baca lebih banyak lajur wainnya untuk Bon Appétit di sini.