Anda tidak pernah ‘terlalu sibuk’ untuk makan malam couscous ini

Selamat Datang ke Cooking Without Recipes, di mana kami mengajar anda bagaimana membuat hidangan yang kami sayangi, tetapi jangan terlalu risau tentang butir-butir resep yang bagus, jadi anda boleh membuat spin anda sendiri.

Makan malam kelihatan terlalu kerap. Sekurang-kurangnya, terlalu kerap untuk sentiasa mempunyai idea dan masa yang segar untuk persiapan. Anda lihat, saya mempunyai anak laki-laki berusia satu dan tiga tahun yang secara literal mencuba dan memanjat saya seperti pokok dan berkeras untuk ditahan setiap kali saya cuba melakukan apa-apa prep persediaan yang produktif. Adakah saya menyebut bahawa mereka mesti menyikat makanan di mulut mereka pada pukul 5:30 pagi. atau semua neraka rosak? Oleh itu, apabila peti sejuk kosong dan saya pendek pada waktu, saya sampai ke makan malam saya yang cepat: couscous dengan tuna dan capers. Berikut adalah cara saya melakukannya:

tuna-couscous-capers-bowl-mise-en-place
Alex Lau

Mulakan dengan beberapa couscous, yang tidak mengambil masa untuk memasak dan menjadikan kanvas sempurna untuk makanan yang tidak berkesudahan dengan segera. Couscous curam dalam mangkuk dengan nisbah one-to-one dengan simmering sup, stok, atau air selama lima minit. Menambah kalori yang baik Tuna gaya Itali yang dibungkus dalam minyak zaitun; Saya suka Cento, Callipo, atau Cole. Minyak zaitun sebenarnya adalah kunci, walaupun-ia menyimpan perkara-perkara yang satiating.

Seterusnya, masukkan beberapa staple yang dikemas dengan rasa yang akan mengubahnya menjadi makanan: capers, pepperoncini, jus lemon, separuh tomato ceri, dan juga salad dressing (kami sentiasa menyimpan sebotol suami keluarga saya berpakaian, riff pada vinaigrette wain merah, di pintu peti sejuk). Tambah sebarang herba segar yang mungkin bersembunyi di dalam crisper seperti peterseli, pudina, basil, atau cilantro. Ia datang bersama-sama dengan pantas agar saya dapat kembali menjadi gim hutan manusia!

Lebih Memasak Tanpa Resipi