Anda Perlu Bucket Besar Garam Laut Maldon Jika Anda Memasak Pretty Banyak Apa-apa di Rumah

Ini adalah kisah tentang ketagihan yang tidak berbahaya dan juga mengapa saya membeli baldi 3.3-lb garam laut Maldon.

Maldon: flecks berbentuk renyah, berbentuk berlian dari pantai tenggara England tanpa mana tidak ada steak yang biasa dimasak atau kue cokelat cip coklat yang lengkap. Namun, sepanjang masa ini, saya fikir Maldon datang dalam satu kapal: kotak 8.5-auns. Untuk sebahagian besar dekad yang lalu, saya telah menjadi tukang masak yang ghairah tetapi tidak kerap, dan dengan “tidak sengaja” saya maksudkan bahawa saya biasanya makan tiga kali sehari. Jika saya membuat telur pada hujung minggu atau potong untuk makan malam yang jarang berlaku atau salad stik besar untuk kawan-kawan, saya tahu bahawa kotak Maldon akan berada di dalam pantri, bersedia untuk menyebarkan pancuran mandian garam yang halus ke piring saya.

kopi-menggosok-stik
Alex Lau

Janganlah stik memukul meja tanpa tabir Maldon.

Kemudian dua perkara lucu terjadi: (1) Saya mempunyai bayi, yang bermaksud bahawa saya tidak lagi makan tiga kali sehari di restoran. (2) Sekarang saya memasak lebih banyak di rumah, saya pergi melalui Maldon pada kelajuan agak membimbangkan, dan entah bagaimana saya kini tinggal di kawasan kejiranan di mana kotak gading yang elegan itu tidak hadir secara misteri daripada rak-rak tiga kedai runcit yang berdekatan dengan saya pangsapuri. Beberapa minggu yang lalu, ini menyalakan saya rasa ketidakadilan yang saya pergi dalam talian untuk melihat sama ada saya boleh membeli beberapa kotak secara besar-besaran. Pada masa ini, The Overlords Amazon yang Benevolent memperkenalkan saya kepada The Maldon Bucket.

Anda mungkin berfikir, “Adakah anda gila? Mengapa anda tidak membeli garam laut yang berlainan daripada satu daripada tiga kedai runcit anda yang pasti? “Saya mendengar anda. Dan dalam hal hampir semua produk lain yang saya masak, saya akan mengambil satu lagi jenama berkualiti tinggi yang sama. Untuk seramai rakan-rakan saya, saya beli minyak zaitun seperti bodoh lengkap, secara rawak memilih botol yang berbeza setiap kali saya pergi ke kedai runcit, kerana saya mempunyai ingatan yang mengerikan, tetapi saya tahu bahawa saya mendapat kali terakhir tidak begitu hebat. Saya ingin menjadi jenis orang yang mengingati jenis minyak kelapa yang tidak rasanya seperti losyen suntan (yang halus?) Dan balang itu adalah “tahini yang baik”, tetapi saya tahu, jauh, itu bukan saya.

maldon salt package
Gambar oleh James Mollison

Fakta perkara ini adalah kotak 8.5-auns semata-mata tidak mencukupi.

Saya tidak mempunyai apa-apa untuk memupuk setiap ramuan dalam pantri saya. Apa yang saya perlu lakukan adalah Maldon, yang saya sampaikan setiap kali dari baldi saya yang besar ke dalam hidangan kecil yang tinggal di sebelah dapur saya, di samping garam Diamond Crystal kosher (tetapi itu satu lagi jawatan). Saya tahu apa yang dirasai oleh Maldon di tangan saya dan berapa banyak untuk mencapai untuk mencapai keadaan asin yang ideal. Saya tahu betapa sukarnya untuk menekannya untuk meremukkannya di antara jari saya. Saya tahu bagaimana ia akan menyebarkan dirinya melalui plat lobak atau karamel-pecan tart. Saya tidak membuat apa-apa tuntutan bahawa Maldon adalah garam garam yang terbaik, tetapi saya akan berhujah bahawa jika ada satu bahan yang layak untuk dilakukan, itu adalah yang anda pakai pada 99.9 peratus daripada perkara yang anda masak: garam. Dan Maldon menjadi jenama di tempat khemah-khemah yang saya laksanakan, dan dengan khemah suci, ya, saya maksudkan baldi.

Juga, saya ketagih dengan teksturnya. Saya fikir ini baru-baru ini, ketika saya makan beberapa kentang mandoline’d yang telah dikocok ke keemasan cantik coklat di bawah ayam panggang. (Terima kasih, Chris Maghribi.) Apabila saya bertanya suami saya jika dia fikir hidangan itu memerlukan garam, dia memandang saya seolah-olah saya gila. Kentang telah bertindak sebagai spons untuk tenggelam garam-tahu-banyak air dari burung itu. Pada ketika itulah saya menyadari: Apa yang saya inginkan adalah bukan garam; Ia adalah serpihan garam. Untuk hidangan tertentu, ia tidak mencukupi untuk menambah garam makanan. Saya perlu merasakan garam tulen pop sesekali. Saya memerlukan kepuasan yang datang dari kerumitan yang begitu rapuh ini, seperti bunyi gelas yang sangat nipis yang dibuat ketika berkerut. Tanpa garam bergetah, makanan saya tidak lengkap.

Oleh itu, walaupun saya dapat memberitahu anda bahawa saya membeli Maldon oleh baldi kerana ia adalah ekonomi, atau kerana garam tetap segar di dalam baldi disegel daripada dalam kotak yang saya tidak akan dapat menutup sepenuhnya, sebab sebenar yang saya lakukan adalah kerana saya penagih , dan tiada apa yang menakutkan saya daripada menggegarkan beg kecil yang berkerut di dalam kotak Maldon dan menyedari-kotoran-saya keluar.

Beli Ia: Maldon Sea Salt 3.3-lb Bucket, $ 29 di Amazon

Kemudian letakkan serpihan itu untuk berfungsi:

Cookies Chocolate Chunk Chunk ini Sempurna

Semua produk yang dipaparkan di Bonappetit.com dipilih secara berasingan oleh editor kami. Walau bagaimanapun, apabila anda membeli sesuatu melalui pautan runcit kami, kami boleh mendapat komisen afiliasi.