An Ode to Milo, Minuman Coklat Malted Saya Bersiap Dengan

Kadang-kadang anda perlu berehat dari kegilaan zaman moden ini, itulah sebabnya kami meraikan makanan nostalgia minggu ini di BonAppetit.com.

Saya membesar minum minuman yang tidak dikenali yang dipanggil Milo untuk sarapan pagi. Saya katakan tidak mungkin kerana zaman kanak-kanak saya dibelanjakan kebanyakannya di pinggir bandar Arizona dan Southern California, dan Milo adalah serbuk coklat-dan-malt Australia yang dibuat oleh jenama Swiss Nestle. Milo adalah di mana-mana di Malaysia, di mana saya dilahirkan dan hidup sehingga saya berusia dua tahun, dan di mana ibu bapa saya dibesarkan.

Milo datang dalam kanister hijau sporty yang cerah dengan imej seorang budak lelaki dalam kneesocks putih tinggi secara dramatik menendang bola sepak (maaf saya: bola sepak). Yang boleh mempunyai penutup seperti cat boleh, yang ayah saya akan membuka dengan pemegang sudu. Dia kemudiannya akan menggunakan sudu itu untuk menyampaikan serbuk Milo ke dalam cawan kami dan menambah air panas, diikuti oleh susu yang paling kecil. Hasilnya adalah air panas rasa coklat itu merasai sedikit seperti bijirin. (Juga, serbuk tidak pernah dibubarkan sepenuhnya; selalu ada sedikit yang anda harus sama ada mengelakkan atau menelan dalam benjolan yang padat.) Versi ibu saya sedikit kuat-seperti kebanyakan perkara dalam hidup, dia lebih liberal daripada ayah saya- dan Milonya selalu merasai lebih keras (tidak terlalu manis, kebanyakannya air dengan susu yang tidak mencukupi). Tetapi selalu ayah saya yang melakukan percampuran itu.

Sebagai seorang kanak-kanak, saya meletak jawatan dengan hakikat bahawa Milo di rumah akan sentiasa baik-baik saja. Milo merasai yang terbaik diarahkan dari rakyat Malaysia kopitiam, atau kedai kopi, di mana ia akan dicampur dengan susu kental dengan mewah dan di mana anda boleh memesan pelbagai cara: ais, dalam beg dengan jerami untuk pergi; panas dan berbusa; sama seperti “dinosaur Milo,” secangkir mentega ais dengan beberapa serbuk yang ditaburkan secara meriah di atas.

bersarang milo vintage
© Nestlé S.A.

Ibu bapa saya mengucapkan Milo “Mee-lo,” menjadikannya orang Cina yang sungguh-sungguh, walau apa pun. Ia betul-betul diucapkan “My-lo,” selepas Milo dari Croton, ahli gusti Yunani yang hidup pada abad keenam B.C. dan, ia mungkin selamat untuk mengatakan, tidak mempunyai coklat untuk sarapan pagi. Dibangunkan di Sydney pada tahun 1934 oleh ahli kimia perindustrian bernama Thomas Mayne, minuman itu bertujuan untuk menguatkan anak-anak yang tidak mendapat cukup nutrien kerana Kemurungan. Pada hari-hari awal ia dipasarkan sebagai a “Makanan tonik diperkaya” yang boleh “merasakan pancaindera, mendorong tidur, dan menyuburkan orang sakit.” Satu lagi iklan vintaj membuktikan bahawa “cawan tetap panas, Milo yang lazat” akan “meningkatkan daya tahan anda terhadap penyakit musim sejuk.” Hari ini Nestle masih mengiklankan bahawa Milo “menawarkan vitamin penting dan mineral untuk memenuhi pemakanan dan tenaga yang diperlukan oleh badan dan minda muda. “Encik Milo, ketika Mayne dipanggil, meminum Kool-Aid pepatahnya sendiri: Dia membesarkan empat anaknya pada Milo, dan dirinya sendiri meminum secangkir Milo setiap hari sehingga dia meninggal pada usia 93 tahun.

“Minum Milo anda” adalah tetap di rumah kami: Setiap pagi, seperti jam kerja, ibu bapa saya akan menegaskan bahawa saya minum Milo ayah saya dengan tulus bercampur-campur untuk adik saya dan saya. Mereka, saya masih ingat, tegas. Sekiranya saya tidak menghabiskan sisa sarapan saya, mereka akan berasa senang jika sekurang-kurangnya saya minum Milo saya. Walaupun ia diperkayakan dengan vitamin dan mengandungi kalsium, zat besi, dan vitamin B, Milo tidak, secara retrospeksi, sangat berkhasiat: Ia pada asasnya coklat panas. Tetapi ia adalah kebiasaan untuk mereka. Ibu bapa saya mengingati minum Milo sebagai anak-anak berusia 60-an-ia telah menubuhkan sebuah pijakan di Malaysia kerana usaha pemasaran. Pada tahun 1950-an, trak Milo-sebuah kereta Red Bull-akan memarkir acara-acara sukan dan membekalkan cawan percuma Milo kepada anak-anak bermain sukan. Milo di Malaysia sama seperti Coke: Anda boleh menempahnya di KFC dan di McDonald’s sama seperti yang anda boleh memesan di kedai kopi atau kereta makanan di jalan.

bersarang milo vintage 2
© Nestlé S.A.

Pekan-pekan gurun yang dibesarkan saya adalah tempat-tempat seperti Tempe, Arizona, dan Indio, California, tetapi mungkin tidak ada apa-apa yang mengangkut saya secara tiba-tiba kembali ke zaman kanak-kanak sebagai cawan Milo-sudu yang mengepung cawan itu, Keluarga kami makan ayam gereja dan berbelanja di kedai runcit yang disediakan untuk orang kulit putih; Di sekolah saya sering menjadi anak Cina sahaja. Walaupun kami menyesuaikan diri dengan yang terbaik untuk apa yang kami ada, komitmen ibu bapa saya kepada Milo adalah tegas. Mereka membeli Milo kami semasa perjalanan ke Malaysia setiap empat atau lima tahun. Mereka menyelundupkan tin Milo, bersama dengan pastri kari ibu saya dan ikan kering, dimasukkan ke dalam koper kami kembali ke Amerika Syarikat. Kadang-kadang Horlicks susu yang menggantikan susu akan menggantikan Milo jika kita benar-benar berada dalam keadaan secubit (dan penggantian ini selalu bersuara keras).

Saya tertanya-tanya jika sekurang-kurangnya sedar-Milo adalah satu cara untuk ibu bapa kita menyimpan satu kaki di masa lalu. Sejak bertahun-tahun, ketika ibu bapa saya mendapat pekerjaan yang lebih baik, keluarga kami semakin dekat dan dekat dengan Los Angeles, di mana kedai-kedai runcit etnik sebenarnya menabung Milo. Tetapi ibu bapa saya enggan membelinya di kedai-kedai Amerika itu-mereka menegaskan bahawa formulasi itu tidak sama. Mereka akan menunggu bertahun-tahun untuk perjalanan mereka ke Malaysia untuk membeli Milo. Kemudian mereka akan membungkus tin ke dalam barang-barang kami untuk dibawa pulang dengan penuh kasih sayang.

Rachel Khong adalah pengarang Semua Mengenai Telur, keluar April 2017, dan novel itu, Selamat tinggal, Vitamin, Julai 2017.