Aloo Bhujia: Snek India Itu Saya Akan Mempunyai Lebih Doritos Apa-apa Hari

Bayangkan snek kentang kegemaran anda-tetapi dalam bentuk berbuih, pedas, dan berbentuk taburan. Ia dikenali sebagai aloo bhujia, salah satu makanan kegemaran saya sepanjang masa.

Di India, aloo bhujia sama seperti kerepek kentang, dan Haldiram’s adalah tanah Lay itu. Saya pasti ada jenama lain aloo bhujia, tetapi saya tidak mencuba mereka, dan kebanyakan tempat tidak melayani mereka. Jadi kita setia kepada Haldiram.

Anda mungkin membaca senarai bahan: kentang, tepung chickpea, serbuk cili merah, garam hitam, pengawal selia keasidan dan antioksidan (apa sahaja yang ada), dan tertanya-tanya, Apa yang istimewa tentang kentang berpengalaman? Jawapannya adalah segalanya. Alkohol yang renyah, nyenyak, asin, mengerikan panas adalah seperti apa yang pernah anda rasai sebelum ini. Makan sesudu aloo bhujia, dan anda akan ingin membuang seluruh beg ke dalam mulut anda. Letakkan ia di atas sekeping roti panggang (sarapan India yang sangat standard), dan semua roti bakar masa depan akan berasa kosong dan sedih. Taburkannya dengan salad, dan anda akan lupa bahawa crouton ada. Pernahkah anda menyukai snek sehingga anda sebenarnya tertanya-tanya apa yang mungkin ingin mandi di dalamnya? Ini adalah kegilaan yang aloo bhujia memberi inspirasi kepada saya.

Setiap beg juga mengandungi kekotoran yang lebih besar-saya menganggap mereka hanya dibuat dari adunan sisa-yang bercampur dengan taburan kentang. Mencari salah satu daripada ini adalah seperti menemui beberapa nachos di dalam dulang yang benar-benar kosong dalam keju. Kentang kentang hanya menambah daya tarikan aloo bhujia sebagai makanan ringan yang lazat dan penuh dengan kejutan.

Kembali ketika saya berada di sekolah rendah dan keluarga saya mengambil semua perjalanan asing kami dalam bentuk bas pelancongan yang dibersihkan, kebanyakan restoran yang kami ambil adalah kurang daripada bintang. Ini adalah jenis perjalanan di mana makanan lebih seperti tempoh makan singkat untuk memberi kita tenaga untuk memerah lima lawatan ke dalam satu hari. Oleh itu, kami menjadi keluarga yang menjengkelkan yang diletakkan di sekeliling bumbu dan kudapan kami sendiri untuk menghidupkan makanan apa pun yang ditawarkan. Inilah cara kami menemui bahawa aloo bhujia rasanya sama baiknya dengan makanan India seperti halnya omelet Perancis, ramen, couscous, dan bahkan ceviche.

ada-ke it-products-haldirams-kaju-snack.jpg
Gambar oleh Laura Murray

Dan aloo bhujia bukanlah satu-satunya snek yang lazat yang menjual barang-barang runcit Haldiram-kedai-kedai runcit India mempunyai lorong-lorong yang khusus untuk berpuluh-puluh kantung polka yang berwarna-warni dan permata haldiram di pelbagai jenis permutasi. Di keluarga Krishna, sementara aloo bhujia menguasai tertinggi di kalangan persembahan makanan ringan, kami mempunyai beberapa kegemaran lain dari kanon Haldiram. Saya sudah gemar Khatta Meeta (yang diterjemahkan kepada “masam dan manis”) – campuran kacang, kacang, serpihan beras, kacang goreng, dan kacang dengan rasa garam dan cuka seperti adiktif. Saya meletakkannya di atas upma (seperti grits), atau sabudana (hidangan sarapan berasaskan mutiara tapioca) untuk tekstur dan pukulan kecil. Saya juga sangat ke dalam Masala Kaju, Kacang goreng yang dibungkus dalam salutan rempah tebal yang merasakan sama seperti garam dan asap. Ini adalah seratus kali lebih baik daripada apa-apa campuran kacang yang saya ada.

Aloo bhujia adalah sebab bahawa snek Amerika yang dibungkus tidak pernah melakukannya untuk saya. Saya menikmati Dorito, atau Wheat Thin, pasti. Tetapi mereka tidak akan memegang lilin untuk kebolehan mengerikan dari bhujia. (Juga, saya harap saya dapat mengatakan bahawa keluarga saya tidak lagi menjengkelkan untuk bepergian dengan aloo bhujia, tapi siapa saya bercanda? Kami pergi ke Caribbean beberapa bulan lalu dan melalui lima beg.)

BUY IT: Haldiram’s Bhujia Aloo, $ 10.99 pada Amazon

Aloo bhujia akan ditaburi hebat dengan kacang-kacangan ala India dan bayam:

Bagaimana Membuat Bayam-Gaya Bayam dan Chickpeas