Adakah Vinturi Wine Aerator Really Improve Wine?

Cinta wain tetapi bosan dengan kerumitan mencurahkannya ke dalam penyaring dan menunggu lebih daripada 30 saat untuk meminumnya? Berita baik! Dengan mengandaikan bahawa anda mempunyai kawan Yuppie, ada peluang yang kuat anda akan menjadi penerima pembersih wain Vinturi sebagai cuti tahun ini. Mereka semua kemarahan (terutamanya dengan jenis yang sudah memiliki pembuka botol Arnab).

Alat pembersih wain Vinturi adalah peranti 6 “yang kelihatan seperti corong dan bertujuan untuk mempercepatkan proses penyahgrisan. Untuk menggunakannya, tuangkan wain melalui Vinturi ke dalam gelas anda, dan tonton peranti itu mengambil kesempatan daripada Bernoulli’s Menurut ketua Vinturi, “ini mempercepat penggabungan udara dan wain semulajadi, mengungkapkan intinya dan watak yang sebenar.” Dengan kata lain, Vinturi mendakwa bahawa ia boleh lakukan dalam hitungan detik apa yang dilakukan seseorang dalam satu jam atau lebih..

Kami duduk dengan sommelier New York Michael Madrigale (Bar Boulud, Boulud Sud), Francesco Grosso (Marea), dan Jordan Salcito (Crown) untuk merasa buta untuk mengetahui sama ada Vinturi benar-benar memberikan segelas wain.

Sebanyak empat wain dari pelbagai gaya telah terasa buta dalam empat penerbangan; setiap penerbangan terdiri daripada satu gelas yang telah dituangkan terus ke dalam gelas dan satu yang telah dituangkan ke dalam kaca melalui pengudaraan Vinturi. Setiap sommelier diminta untuk memilih wain yang mereka pilih dan membincangkan perbezaan antara dua gelas dalam setiap penerbangan.

Gambar oleh Matt Duckor

Penerbangan # 1: Peter Lauer Riesling 2010 Barrel X

Untuk menguji pemacu Vinturi White Wine Aerator yang telah ditetapkan, kami pergi dengan retsling Jerman dari vintaj 2010 – setahun yang dikenali kerana keasidan dan penjimatan lidahnya – untuk melihat sama ada peranti boleh memutar kunci dalam kunci.

Sebelum kita masuk ke dalam percubaan, nota sampingan: Sebagai titisan pertama wain bertemu Vinturi, ia mengeluarkan bunyi bising yang jari-jari kaki yang tipis antara sloshing dan teriak menjerit. Pembuang itu sangat terkejut bahawa dia terlepas kaca itu, dan setiap orang di dalam bilik berhenti untuk menatap, kemudian ketawa. Dalam erti kata lain, perkara itu berbunyi tidak masuk akal, seperti kucing yang mati.

Selepas kita mengeringkan mata kita, kita perlu bercakap mengenai wain. Wain # 1 (au naturel) adalah tajam, tegang dan mineral yang didorong dengan jenis keasaman yang menjadi ciri khas vintaj ini. Wain # 2 (Vinturi) adalah bulat dan lebih mudah didekati, tetapi ia mengorbankan kelebihan mineral untuk buah Jezebelian. Jordan Salcito, pengarah wain di NYC’s Crown, merasakan bahawa aromatik dalam wain # 2 lebih ketara, tetapi alkohol itu meletus, membuat wain merasa sedikit lincah dan tidak seimbang. Selebihnya kami bersetuju bahawa wain # 2 adalah kurang berat, tetapi ia tidak mempunyai ketegangan, keseimbangan dan minerality wain # 1.

Skor: Vinturi 0, Au Naturel 1

Penerbangan # 2: Produttori del Barbaresco Barbaresco 2007
Anggur nebbiolo, varieti yang bertanggungjawab terhadap wain terkenal Barolo dan Barbaresco, terkenal kerana pembiakan wain yang beraneka ragam dan tanni sebagai remaja yang marah. Ini adalah wain yang biasanya memerlukan masa atau, jika itu kebajikan anda tidak mempunyai, pengudaraan yang ketara. Wain # 1 (au naturel) pastinya tegang, dengan aromatik yang sangat menyala pada buah ceri merah dan beberapa herbaceousness bersembunyi di menunggu. Aromatik dalam wain # 2 (Vinturi) adalah sama sekali berbeza: Ia adalah tanah dan buahnya lebih gelap, dengan lebih banyak sifat mineral. Di luar aromatik, perbezaan paling menarik yang ditemui dalam kumpulan anggur adalah tekstur. Wain # 4 adalah lebih lembut dan lebih panjang (Cadillac DeVille untuk kereta kompak # 1, jika anda akan) dan ia minum seolah-olah ia mempunyai masa untuk menolak muzik dan membuka kunci pintu. Walaupun Francesco Grosso, pengarah wain di Marea, meratapi kehilangan buah segar yang cerah di # 4, kumpulan itu masih sebulat suara menyukai.

Skor, panas mati: Vinturi 1, Au Naturel 1 [#image: / photos / 57e163055a14a530086efe2c] |||||| Bar Boulud sommelier Michael Madrigale menggunakan beberapa wain berudara. **
Gambar oleh Matt Duckor

# 3 Amapola Creek Cabernet Sauvignon 2007
Kami mahu mendapatkan teksi California besar dalam campuran untuk melihat bagaimana Vinturi akan melakukan dengan wain yang menggumam dengan 15.5% alkohol dan mempunyai buah untuk hari. Di sini, wain # 1 (au naturel), terbuka menunjukkan aroma bunga, grafit dan pudina. Masih ada banyak kayu dan alkohol dalam wain, tetapi berbanding wain # 2 (Vinturi) – yang Michael Madrigale memanggil “keldai lemak” itu semua “keldai dan siku” – terdapat juga lebih tipu muslihat dan seimbang. Kumpulan itu meneka (atau mengharapkan) bahawa wain # 1, yang lebih lembut dan lebih aromatik, melewati Vinturi, tetapi Madrigale, penyembunyian tunggal, mengatakan bahawa dia “tidak pernah mendengar menafikan wain untuk menunjukkan alkohol kurang. ” Dan dia menambah bahawa jika Vinturi dapat “mengubah wain # 2 menjadi wain # 1,” ia akan membelinya. Tetapi dia tidak akan membeli satu tahun ini. Dalam kes ini, aerator melucutkan aroma aroma dan meninggalkan # 2 dengan apa-apa tetapi ek dan alkohol.

Skor: Au Naturel bergerak ke depan untuk 2, Vinturi 1

# 4 Domaine du Gour de Chaule Gigondas 2005
Klasik Gigondas, seperti ini, sering menjadi pedesaan dan lo-fi, sejenis wain yang meminum seperti foto lama Chateaneuf-du-Pape (jiran yang glamor) sebelum ia terkenal. Wain # 1 (Vinturi) adalah penuh semangat dengan keseronokan yang dapat menyaingi Bourgogne dengan buah merah di sekitar tepi, tetapi kumpulan itu melihat bahawa wain kelihatan sedikit teroksidasi dan berlumpur. Wain # 2 (au naturel) adalah keseronokan tulen dan lebih ketat dan tertutup, tetapi kebanyakan kita lebih suka ketegangan dalam # 2 hingga # 1, yang merasakan seolah-olah ia pecah, meninggalkan bit dan kepingan apa yang biasa dianjurkan tanin , asid dan buah. Kumpulan itu mengesyaki bahawa # 1 telah melalui Vinturi, dan ia mempunyai kesan negatif terhadap struktur wain, dan sebulat suara memilih anggur # 2 walaupun agresifnya.

Skor akhir: Au Naturel 3, Vinturi 1

Moral cerita ini ialah: Berhati-hatilah dengan apa yang anda inginkan. Vinturi pasti melakukan sesuatu, tetapi dalam tiga daripada empat kes itu menjadi wain – masing-masing gaya yang agak berbeza – menjadi versi yang kurang diminati dari diri mereka yang terdahulu. Dalam hal Barbaresco, Vinturi melakukan apa yang dijanjikan untuk dilakukan: Ia memanjang dan membuka wain dalam hitungan detik. Tetapi terdapat terlalu banyak variasi kesannya. Kumpulan sommelier sebulat suara bersetuju bahawa risiko itu tidak bernilai seketika. Nasihat kami: Buangkan wain di penumbuk dan minum selama satu jam. Jika tidak ada yang lain, ia pasti kurang berisik.

–Talia Baiocchi