Adakah Bar Coklat Kegemaran Anda Berbeza? Anda mungkin tidak gila

Mungkin ini terdengar biasa: Anda mempunyai bar cokelat kegemaran dari zaman kanak-kanak-yang mana anda pernah berniaga enam Tootsie Roll Pops pada Halloween 1998-tetapi kemudian hidup berlaku, dan anda tidak mempunyai masa selama berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun. Apabila anda akhirnya makan sekali lagi, ia tidak rasa sama dan anda tidak pasti mengapa. Apa yang memberi?

Penjelasan paling mudah adalah bahawa langit-langit telah berubah. Ketika kita bertambah tua, makan dan minum hal-hal baru melatih langit-langit kita, mengarahkannya ke arah yang baru (awak suka kale sekarang ?! Dan coklat gelap!) -Yang sering meninggalkan kecacatan manis pada masa kanak-kanak. Tetapi ia juga merupakan fakta yang menyedihkan apabila kita semakin tua, citarasa kami berhenti menumbuhkan semula, yang membosankan lelangit. Rasa bau merosot. Hal-hal yang berbahaya dalam alam sekitar, seperti bahan kimia dalam rokok dan pencemaran udara, menghalang rasa dan bau. Ia mengecewakan.

Mungkin ada faktor lain dalam permainan, walaupun. Semak senarai bahan bar gula-gula. Adakah ia berubah baru-baru ini? Walaupun anda tidak memantau senarai ramuan secara teratur, pencarian Google cepat banyak bar gula-gula akan menghasilkan imej pembalut yang akan kembali bertahun-tahun. Penerbit mungkin telah menukar resipi itu, seperti saya baru-baru ini belajar adalah kes dengan obsesi lama, Caramello. Kadang-kadang di antara lewat tahun 1990-an dan sekarang, resipi Caramello tweaked untuk memasukkan pengisi pengemulsi untuk mengurangkan jumlah keseluruhan mentega koko yang diperlukan. (Pada pendapat saya, lelaran baru tidak mempunyai kritikan yang kaya dengan asal. Kutukan anda, perarakan yang tidak berkesudahan!) Masalah yang sama mungkin mempengaruhi bar gula-gula lain, menurut Susan Whiteside, seorang naib presiden perhubungan awam dan komunikasi pemasaran untuk Persatuan Pengasah Kebangsaan.

“Saya boleh memberitahu anda bahawa kira-kira 65 peratus gula-gula yang terdapat di pasaran telah wujud selama lebih daripada 50 tahun,” jelasnya. “Tweak kelihatan agak berkemungkinan dalam tempoh masa seperti itu.”

Tetapi penjelasan ketiga adalah, kepada saya, yang paling menarik. Rasa bahan individu bar gula selalu berubah dari batch ke batch, dan ini dapat mempengaruhi rasa produk akhir.

Semuanya datang kepada variasi semula jadi dalam bahan-bahan, kata Susan Benjamin, pengarang Sweet as Sin, sejarah permen Amerika. Sebagai contoh, kumpulan cacao satu musim mungkin lebih hijau dan lebih pahit daripada yang sebelumnya, dan bijian gula mungkin lebih besar atau lebih kecil. Keadaan pokok jati perladangan, yang sering ditanam di antara baris cacao untuk memberi naungan, juga boleh menjejaskan output akhir. Ia adalah tugas pengeluar gula-gula untuk menyeimbangkan pembolehubah ini, kadang-kadang menggunakan lebih kurang satu ramuan tertentu untuk membuat bar gula-gula dengan rasa seragam.

“Ketika saya menemubual orang-orang di Wilbur [Chocolate], yang dimiliki oleh Cargill, mereka tidak memanggil senarai bahan ‘resipi’ tetapi formula, satu titik yang mereka tekankan, kerana jumlah bahan masing-masing akan berubah dari batch ke batch,” Benjamin menulis dalam e-mel. “Konsep keseragaman ini agak baru dalam sejarah manusia-hasil daripada Revolusi Perindustrian-tetapi yang kini kita harapkan, tidak kira betapa luar biasa dan memaksa hasil itu.”

Whiteside bersetuju dengan Benjamin untuk satu titik. Rasanya bahan-bahan individu boleh berbeza-beza dari batch ke batch, dia mengesahkan, walaupun dia secara peribadi mendapati sukar untuk mempercayai bahawa orang biasa dapat melihat, dalam produk akhir, bahawa kakao sedikit lebih berasid, mentega koko adalah anak laki-laki creamier, atau apa-apa yang khusus kepada satu bahan.

“Dari tahun ke tahun, walaupun batch ke batch, orang kadang-kadang dapat melihat perubahan [dalam ramuan individu],” katanya. “Itulah sebabnya mengapa campuran [coklat] sangat penting, kerana ia sangat penting untuk chocolatiers untuk mempunyai rasa yang sangat konsisten dari tahun ke tahun dan kumpulan ke dalam kelompok. … Ada banyak orang yang bekerja untuk memastikan itu benar. “

Tetapi bolehkah seseorang yang mempunyai rasa rasa yang sangat tajam membezakan perbezaan dalam bar gula-gula akhir? “Ia mungkin,” dia dibenarkan. “Pada masa anda sampai ke tahap itu, saya jujur ​​tidak tahu.”

Pertanyaan mengenai perkara ini kepada Hershey, Mars, Ghirardelli, dan Whitman tidak dikembalikan, yang hanya membuat saya lebih penasaran. Adakah bar gula-gula seperti wain yang baik, merasa berbeza dari tahun ke tahun? Jika demikian, dunia kemungkinan baru dibuka.