5 Pair Wain Terbaik untuk Hidangan Tomato, dari Caprese hingga Ratatouille ke BLT

Satu-satunya perkara yang lebih baik daripada makan tomato dalam semua bentuk mereka adalah minum sempurna. Nasib baik, kami telah mendapat David Lynch untuk mencadangkan wain yang tepat untuk hidangan berasaskan tomato kegemaran setiap orang.

Mozza-heirloom-tomato-caprese-salad-646
peden dan munk llc

Tumbuhan Pusaka Caprese (Kredit: Peden + Munk)

Caprese, seperti dalam “Capri-style,” adalah pameran muktamad untuk tomato sempurna. Wain utama akan menjadi salah satu dari Capri sendiri, atau mungkin berhampiran Ischia, tetapi anggur pulau ini boleh menjadi sukar dicari. Dapatkan lebih dekat dengan wain dari Pantai Amalfi–
Barang-barang Marisa Cuomo diagihkan secara meluas walaupun berasal dari kebun-kebun anggur yang paling mendebarkan di dunia, dan lidahnya yang bercampur-campur, putih herba dari anggur tempatan seperti Falanghina mempunyai jenis cengkaman mineral yang anda perlukan untuk memotong mozzarella dan EVOO, bersama-sama dengan aromatik untuk melengkapkan basil.

Wain:
Marisa Cuomo Costa d’Amalfi Furore Bianco 2010, $ 24

Grilled-ratatouille-salad-646

Panggang Ratatouille Salad (Kredit: Ashley Rodriguez)

Pemandangan yang tidak dapat dilupakan di sini Ratatouille apabila pengkritik restoran berkilauan Perancis mengambil gigitan hidangan titular dan diangkut kembali ke rumah zaman kanak-kanaknya … dengan baik, jika anda ingin menjadi lebih tepat tentang hal itu, ia akan menjadi tempat di Provence. Bandol Rouge yang digeruni oleh Mourvedre yang bertubuh mendung, bersahaja dan bersahaja akan menjadi tempat yang hangat dengan hidangan ini.

Wain: Terrebrune Bandol Rouge, $ 33

Blt-tomato-640

The BLT Perfect (Kredit: Romulo Yanes)

Apabila saya fikir B-L-T saya fikir U-S-A: iaitu, California yang cantik kuno Chardonnay dengan beberapa keluk yang sihat untuk mengambil bacon dan mayo itu. Terbaik dinikmati semasa duduk di landasan kereta trak Chevy, mendengar Kid Rock.

Wain: Mount Eden Vineyards “Domaine Eden” Santa Cruz Mountains Chardonnay 2010, $ 28

Ringan-tomato-dan-batu-buah-sup-646

Tomato Chowder dan Sup Buah Batu (Kredit: Gentl & Hyers)

Pemurni Sepanyol akan menuntut Sherry di sini, kerana sup sejuk ini berasal dari Andalucia, tetapi saya akan melihat ke barat laut Sepanyol pada satu ini: Albarino dari Rias Baixas, di Galicia. Buah-buahan appley buah anggur, yang melimpah dengan semburan laut kecil dari asal pantai, bermain dengan baik dengan tomato, dan lebih baik jika terdapat beberapa timun atau unsur “hijau” lain dalam resipi.

Wain: Benito Santos Rias Baixas Albarino “Igrexario de Saiar” 2011, $ 17

Pico de gallo 646

Pico de Gallo (Kredit: Christopher Testani)

Neraka yeah boleh minum arak dengan salsa – hanya tolak alkohol rendah supaya tidak bertarung dengan panas pedas. Monte Xanic, sebuah kilang wain berhampiran Ensenada di Pantai Pasifik Mexico, adalah salah satu daripada beberapa kilang wain Mexico yang hebat, tetapi anggur mereka boleh ditemui dengan sukar. Sekurang-kurangnya, simpan di Amerika dan pergi untuk ringan dan menyegarkan di atas semua yang lain.

Wain: Casa Marin “Laurel Vineyard” Sauvignon Blanc, San Antonio Valley, Chile 2011/12, $ 13

Wain dan tomato adalah perlawanan yang dibuat di syurga asid. Dan apa sahaja sistem penyampaian tomato pilihan anda, bom buah yang berair anggur tidak akan memotongnya – anda memerlukan sesuatu dengan zing untuk menentang serangan berasid dari tomato masak. Jimat artileri berat untuk Januari, apabila pilihan buah dan sayuran tidak begitu menarik dan cuaca memerlukan sesuatu yang lebih kuat.

Selain soalan mengenai rasa dan tekstur, terdapat juga persoalan konteks. Resipi tomato di sini semuanya mempunyai persatuan yang kuat dengan tempat-tempat tertentu di dunia. Oleh itu, pilihan wain saya lakukan juga. —David Lynch