10 Jenama Rekaan Nordic yang Akan Mengubah Dapur Anda

Mereka mengatakan apa-apa menghantui anda seperti perkara yang anda tidak beli-dan tidak pernah mengatakan itu lebih tepat daripada pada akhir percutian jauh. Apabila saya melawat Stockholm dan Copenhagen sepanjang musim panas, saya hampir berminat melawat pusat membeli-belah penuh tembikar tangan, alat dapur minimalis, dan rekaan Skandinavia yang cantik kerana saya berada di tapak kebudayaan seperti Patung Little Mermaid dan Muzium Vasa. (Yang terbaik dari kedua-dua dunia? Muzium Reka Bentuk Copenhagen.) Tetapi setiap kali saya menuju ke garis keluar, saya terpaksa mengingatkan diri saya apa kesakitan untuk mengembara dengan koper yang disumbat dengan peralatan rumah.

Kemudian saya teringat: Internet! Lebih-lebih lagi, jenama reka bentuk Scandinavia telah banyak digunakan untuk membeli di Amerika Syarikat. Berikut adalah beberapa yang saya akan memakai senarai hajat saya musim cuti ini untuk mengakhiri penyesalan membeli-belah saya sekali dan untuk semua.

2608 Pin Peeler ALL 1
jeppe sørensen

Normann Copenhagen

Jenama Denmark dikenali dengan reka bentuk yang mudah dan ergonomik yang menjadikan objek setiap hari menjadi karya minimalis. Malah yang paling utilitarian produk mereka cenderung untuk datang dalam pelbagai warna terang, suka bermain, menjadikannya ideal untuk menambah beberapa pop warna yang baik ke dapur anda. Saya seorang peminat pengukir estetis yang menyenangkan ini, whisk yang boleh ditebangnya, dan kayu “mencuci” berus ini, yang pastinya membuat pinggan mangkuk kurang daripada rumah.

Apa yang perlu dibeli: Pin peeler, $ 17.50 di Normann Copenhagen

Bloomingville cups
Fotograf Christian B

Bloomingville

Bloomingville, rumah-rumah yang selesa dan lebih menarik pada bahagian “hygge” perkara. Sorokkan almari anda dengan tembikar rumah reka bentuk Denmark yang bergaya dan anda akan mula memahami mengapa Scandinavia adalah orang yang paling bahagia di dunia.

Apa yang perlu dibeli: Set cawan seramik, $ 23,99 untuk empat di Wayfair

Marimekko Unikko Tarjotin Tray

Marimekko

Kerjasama percikan jenama Finland yang legenda dengan Sasaran mungkin berakhir, tetapi belum terlambat untuk meniru beberapa cetakan bunga tandatangan untuk dapur anda. Dulang ini terdapat dalam pelbagai bentuk, corak, dan saiz, tetapi saya suka idea untuk menjaga permainan ini terutamanya suka bermain untuk pihak atau hanya untuk mencerahkan meja dapur saya.

Apa yang perlu dibeli: Unikko Tarjotin Tray, $ 35 di Marimekko

HAY cutting board resize

HAY Reka bentuk

Pada masa saya meninggalkan Scandinavia, saya telah melawat tidak kurang daripada empat kedai Rekaan HAY. Saya hampir bersedia untuk bergerak ke salah satu kedai barang rumah mereka, 500 hari musim panas-gaya, apabila saya mendengar bahawa mereka telah melepaskan koleksi khas dengan Kedai Rekabentuk MoMA. Jika anda tertanya-tanya apa yang hendak saya buat untuk Krismas, sila rujuk pautan di bawah.

Apa yang perlu dibeli: Memotong papan, $ 29- $ 49 di MoMA Design Store

Ferm Living Trivet

Hidup Ferm

Jenama pinggul Denmark, yang ditubuhkan pada tahun 2006, mengambil isyarat dari sejarah seni dan seni bina untuk reka bentuknya. Perhiasan-perantaraan ini datang dalam tiga bentuk dan saiz, dan mesti mempunyai ruang makan terinspirasi Bauhaus. Lengkapkan set dengan tikar tempat yang sepadan.

Apa yang perlu dibeli: Garis besar pelayaran, $ 30 pada 2Modern

mekar tall bowl stainless steel large 687872

Georg Jensen

Rumah reka bentuk Georg Jensen, yang diasaskan lebih dari satu abad yang lalu, mengetuk ke dalam gaya tradisional Denmark yang jauh lebih tradisional. Disukai oleh keluarga diraja Denmark, produk rumah mereka biasanya berurusan dengan kristal, sulaman, dan cina yang halus. Tetapi mereka tidak takut dengan tambang moden, seperti koleksi keluli tahan karat Bloom yang penuh dengan lengkungan yang elegan dan bentuk abstrak.

Apa yang perlu dibeli: Mangkuk mekar besar, $ 150 pada Amara

H & M porcelain plate

H & M

Baiklah, jadi H & M tidak betul-betul penemuan baru yang panas. Tetapi adakah anda menyemak bahagian dapur mereka, yang dilancarkan di A.S. musim gugur ini? Tidak seperti beberapa jenama lain, produknya mampu dimanfaatkan. Cara yang sempurna untuk memanfaatkan reka bentuk Skandinavia yang hebat pada bajet apartmen pertama.

Apa yang perlu dibeli: Plat porcelain, $ 9.99 di H & M

Bodum Columbia

Bodum

Bet anda tidak menyedari pers “Perancis” kegemaran anda sebenarnya Denmark. Bodum menjadikan pembuat kopi kaca ikon yang anda mungkin melihat stok di Starbucks, tetapi saya lebih suka edisi keluli tahan karat yang diperbuat daripada keluli tahan karat dengan pembinaan dua tingkat yang membuatkan kopi anda panas selama berjam-jam.

Apa yang perlu dibeli: Pembuat kopi Columbia, $ 37.26 di Amazon

Memuatkan

Lihat di Instagram

Flying Tiger

Malangnya, kumpulan reka bentuk Denmark yang memenangi anugerah hanya menawarkan produk mereka di kedai-kedai-dan setakat ini, mereka hanya membuka kedai AS di New York dan New Jersey-tetapi jika anda boleh menjadikannya satu, dunia reka bentuk yang ringan dan berpatutan menanti. Inventori berubah bulanan, jadi ia sentiasa bernilai dihentikan dan berjalan melalui labirin pinggan mangkuk, alat dapur, dan lain-lain peruncit. Mungkin anda akan keluar dengan beg penuh dengan barangan yang anda tidak betul-betul keperluan, tetapi anda akan menghabiskan kurang daripada $ 20 di atasnya!

Apa yang perlu dibeli: Seramik. Kebanyakan produk mereka diperbuat daripada kertas dan plastik, tetapi tembikar (seperti mangkuk $ 10 di atas) menghairankan berkualiti tinggi.

IKEA LACKTICKA

IKEA

Sekali lagi, kita tahu, kita tahu. IKEA hampir tidak boleh dibalas. Tetapi cerita tentang reka bentuk Scandinavia akan menjadi tidak baik untuk menyebut perabot gergasi Sweden. Dan ketika datang ke tuala mangkuk, yang pasti akan mengakhiri segala macam kerusuhan dapur, Anda juga dapat membuat mereka murah.

Apa yang perlu dibeli: Tuala pinggan mangkuk LACKTICKA, $ 4.99 untuk dua di IKEA

Selepas anda membaiki reka bentuk Skandinavia anda, periksa bagaimana seramik New York ini berfungsi:

Bagaimana Artis Lahir New York ini Mengubah Seramik