10 Buku Makanan Nonfik Baru untuk Baca Spring dan Summer ini

Benar: Anda akhirnya boleh muncul dari kepompong yang anda panggil sofa anda. Sudah tiba masanya untuk berkelah, tuangkan wain ke dalam botol air, dan menuju ke taman. Pastikan anda membawa salah satu buku ini dengan anda.

MyMothersKitchen.indd

Dapur Ibu saya: Sarapan, Makan Tengahari, Makan Malam dan Maksud Kehidupan oleh Peter Gethers (Out Now)

Selepas ibunya menderita stroke, penulis Peter Gethers mendapati cara baru untuk berkomunikasi dengannya: melalui kenangan makanan. Dia menceritakan perbualan dan makan bersama ibunya, juru masak yang terkenal, Judy Gethers, yang hanya memusatkan perhatian pada makanan kegemarannya. Ia membuat Judy gembira untuk bercakap tentang tarte tatin dan telur Benedict apabila topik lain membuktikan mencabar. Dapur Ibu saya adalah penghormatan yang menyentuh Judy.

gabus dork

Cork Dork oleh Bianca Bosker (Out Now)

Sehingga beberapa tahun yang lalu, penulis Bianca Bosker tidak benar-benar menjadi wain. Sama sekali. Tetapi daripada berbual-bual pekerja kedai botol tempatannya untuk belajar sedikit lebih, dia memutuskan untuk pergi jauh. Terutama dalam. Semasa cuba mengingati dirinya dalam dunia wain yang lazat, dia bertemu dengan sommeliers yang tidak menyikat gigi mereka (ia memberi kesan kepada lelangit mereka) dan pakar deria yang terobsesi dengan … urine. Kebanyakannya, dia belajar bahawa minum untuk hidup adalah kerja keras. Cork Dork adalah bacaan yang bermaklumat dan memukau yang tidak mengambil terlalu serius – dos realiti yang sangat diperlukan dunia wain boleh mendapat manfaat daripada.

pada balthazar

Di Balthazar: The New York Brasserie di Pusat Dunia oleh Reggie Nadelson (4 April)

Bagaimana restoran New York menjadi sebuah institusi? Adakah terdapat masa tertentu, kekosongan itu memenuhi, koleksi tetap tertentu? Apa pun sos khas itu, Balthazar mempunyai semuanya (dan banyak pelancong hasilnya …). Nadelson, seorang diri yang biasa, menangkap getaran Balthazar yang sangat khusus, dari para pengunjung selebriti kepada kru pelanggan sarapan yang sentiasa berubah. Walaupun anda tidak pernah makan di brasserie, anda akan berasa seperti anda setelah membaca ini.

nota on banana

Nota mengenai Pisang: Memoir Makanan, Cinta, dan Kemurungan Manik oleh David Leite (11 April)

David Leite dari Culinaria Leite kronik perjuangan zaman kanak-kanaknya dengan pemahaman beliau adalah gay, semua ketika mengalami tanda-tanda mania dan kemurungan. Ini bukan memoir dengan ketat tentang makanan, ia adalah memoir tentang kesihatan mental, keluarga, dan hubungan. Tetapi apabila Leite akhirnya mendapati keseimbangan baik secara mental dan romantis, dia mula menulis mengenai makanan secara profesional dan menyedari itulah keghairahannya terletak. Buku ini introspektif dan pedih, tetapi tidak pernah menyebalkan.

keluar of line barbara lynch book cover

Out of Line: Kehidupan Bermain dengan Kebakaran oleh Barbara Lynch (11 April)

Barbara Lynch membuktikan bahawa ya, kita sebenarnya memerlukan seorang lagi tukang masak memoir. Walaupun cerita Lynch menyuarakan gaya klasik tarik-diri-up-dari-your-bootstraps, ia sangat menarik kerana perhatiannya terhadap terperinci. Bahagian-bahagian yang terbaik adalah awal, apabila dia berkongsi maklumat mengenai pembesaran Southienya. Menjadi tukang masak harfiahnya menyelamatkannya, tetapi itu tidak bermakna tidak ada kesukaran yang berterusan di sepanjang jalan. Baca petikan di sini.

potlikker papers

The Potlikker Papers: A History Food of the Modern South oleh John T. Edge (16 Mei)

Terdapat banyak maklumat dalam buku 300 halaman John T. Edge tentang makanan di Amerika Selatan dari tahun 1950-an hingga ke hari ini. Transformasi dalam diet, struktur sosial, dan persepsi makanan Selatan sangat besar-dan buku ini membuktikannya. Edge, pengarah Perikatan Foodways Selatan, mempunyai pengetahuan hampir-ensiklopedik mengenai semua faktor yang telah menyumbang kepada kisah makanan seperti itu, dari boikot bas ke gelombang baru imigresen Hispanik. Walaupun sejarah tidak selalu cantik, jadual Selatan tetap kompleks dan menarik.

kedai runcit book

Runcit: Membeli dan Penjualan Makanan di Amerika oleh Michael Ruhlman (16 Mei)

Michael Ruhlman bukanlah satu-satunya yang menggaru permukaannya. Apabila dia menulis, dia pergi mendalam (lihat: Telur, Charcuterie, dan lain-lain.). Ia tidak berbeza dengan Kedai runcit, sebuah buku yang penuh dengan fakta-fakta salah satu pengalaman makanan yang paling sering diabaikan. Maklumat pencurian bercampur-campur dengan banyak anekdot peribadi, yang mengekalkan naratif bergerak. Mata Michael Pollan-esque secara keseluruhannya mungkin terbaik dicontohkan ke arah akhir: “Memasak makanan di rumah adalah penting, dan kami mendapat makanan yang kami masak terutamanya di kedai runcit. Oleh itu, kedai runcit menjadi lebih penting dalam fikiran saya walaupun saya ‘ d asalnya sepatutnya. ” Kedai runcit mungkin hanya mengubah cara anda berjalan melalui lorong pasar raya.

Kosong white book w/path

Beri Girl a Knife oleh Amy Thielen (16 Mei)

Kebanyakan tukang masak tidak meninggalkan restoran New York yang dihormati untuk bergerak ke tengah-tengah hutan di Minnesota. Fikirkan memoir ini sebagai separuh di belakang tabir sebuah dapur restoran dan separuh bandar-gadis-bergerak-pergi-untuk-merangkul-akarnya. Walaupun anda telah membaca versi topik tersebut sebelum ini, Beri Girl a Knife membuktikan midwest mempunyai semua drama restoran besar NYC.

wain all the time

Wain. Setiap masa. oleh Marissa A. Ross (27 Jun)

Sekiranya anda berkejar ketika sudah tiba masanya untuk memerintahkan senarai wain kerana, untuk semua minuman yang anda lakukan, anda merasa seperti anda tidak tahu apa-apa tentang wain, maka marilah Marissa A. Ross-BAKolumnis wain sendiri-menjadi panduan anda. Dia mengajar anda asas-bagaimana untuk bercakap dengan seorang sommelier, bagaimana untuk mengetahui apa jenis wain yang anda suka, sama ada dengan baik membeli botol hanya kerana label kelihatan sejuk-dengan humor, bukan penghakiman atau pretensi. -Meryl Rothstein

Diluluskan_WSA_5.5x8.25.indd

Apa Yang Dia Berikan: Enam Perempuan yang Menakjubkan dan Makanan yang Menceritakan Kisah-Kisah mereka oleh Laura Shapiro (25 Julai)

Bolehkah anda mengetahui lebih lanjut mengenai wanita seperti Eleanor Roosevelt dan Helen Gurley Brown dengan makanan yang mereka makan? Boleh dikatakan … ya. Walaupun diet seseorang tidak semestinya menunjukkan keperibadian, ia menambah kepada gambaran yang lebih lengkap mengenai angka wanita bersejarah ini. Selain itu, ia hanya menyeronokkan baca: Saya lakukan ternyata menarik bahawa Gurley Brown tidak hanya disyorkan menggunakan ham dalam tin resipi, tetapi juga meramalkan obsesi hummus yang belum menangkap minat dunia masakan. Kita semua tahu bahawa makanan adalah menyeronokkan, dan di sini, ia berfungsi sebagai kenderaan untuk memberi konteks kepada identiti-komplikasi wanita yang rumit ini.

Oleh kerana semua bacaan itu akan membuat anda lapar:

Super Easy Raspberry Ricotta Cake

Versi sebelumnya artikel ini merujuk novel romantik dengan cara yang curang. Kami telah mengeluarkan rujukan dan sokongan orang membaca apa sahaja yang mereka mahu!