The Disposable Grill yang Anda Perlu untuk Semua Picnics

Hidup di tengah-tengah bandar yang sibuk biasanya bermaksud bahawa anda tidak mempunyai akses tetap ke gril. Mungkin anda mempunyai kawan dengan bumbung yang boleh menyelinap untuk membuat beberapa burger, atau rakan anda mempunyai satu di belakang rumah yang dikongsi bersama. Tetapi ia jarang dapat secara spontan memanggang di mana sahaja yang anda mahukan, seperti di tengah-tengah taman atau di pantai. Bunyi seperti dunia impian, bukan? Nah, impian sedikit lebih besar, kerana apa yang anda perlukan adalah perlawanan dan a gril boleh guna untuk mendapatkan parti anjing panas bermula di mana sahaja.

Apabila saya menonton dokumentari makanan baru yang menawan Barbeku, Saya terganggu oleh panggangan kecil, pakai buang. Filem ini meneroka budaya barbeku negara-negara yang berbeza, dari pemanasan halaman belakang di Australia untuk panggang babi di Filipina. Dalam satu kejadian di tengah-tengah taman Sweden, sekumpulan orang berkumpul di sekitar separuh sedozen gril kecil ini, kebakaran arang api untuk memasak sosis, anjing panas, dan ayam marin. Ini bukan situasi biasa-tempat memanggang-semua orang mempunyai sendiri, dan mereka menyala dalam beberapa saat. Ia adalah bahasa Sweden engangsgrill, sebuah kuali aluminium 13×9 dengan parut diletakkan di atasnya, tetapi dikendalikan seperti gril penuh. Semak mereka dalam tindakan dalam klip eksklusif di bawah:

Matthew Salleh, pengarah filem, memberitahu saya bahawa mereka tinggal di Sweden selama dua minggu untuk filem dan hanya mendapat beberapa hari cuaca yang baik sebelum hujan mula semula. “Memandangkan mereka cukup sunyi, ketika ia keluar, semua orang berlumba-lumba di luar. Penerjemah kami mempunyai lima buah gril di belakang keretanya, bersedia untuk pergi,” katanya. Ia adalah satu persediaan yang mudah: menyalakan sekeping kertas yang dipercepatkan, jatuhkannya di arang, dan tunggu kira-kira 20 minit untuk mendapatkan cukup panas untuk memasak (semasa bermain frisbee atau sesuatu). Ia akan mengekalkan haba yang mantap selama beberapa jam burger dan anjing panas, dan sangat popular di kalangan pelajar kolej muda Stockholm yang tinggal di pangsapuri kecil. Seperti jenama kegemaran Sweden IKEA, ini adalah inovatif dan berpatutan. Mereka tidak dapat dilihat di lokasi IKEA di negeri-negeri, tetapi anda boleh mencuba gril boleh guna di beberapa kedai perkakasan tempatan dan di Amazon untuk sekitar $ 20.

“Mereka sangat menggembirakan kehidupan di sana di Sweden, dan orang di sana melihatnya sebagai cara yang baik untuk mengumpulkan sekumpulan orang dengan cepat,” tambahnya. Rose Tucker, Barbekupengeluar. “Melihat taman-taman Stockholm yang cantik dan murni ini pada akhir hari, semua yang anda dapat lihat adalah tanda hitam kecil di mana-mana dari mereka terbakar di atas tanah, jadi berhati-hatilah di mana anda panggang.”

Barbeku Armenia Still Armen cooking Khorovats
Matthew Salleh / Filem Barbeku

Khorovat bakar di Armenia di Barbeku.

Sweden adalah salah satu daripada 12 negara yang dilancarkan oleh Salleh dan Tucker semasa merakam dokumentari 200 hari. Orang pribumi Australia-dan pasangannya selama 11 tahun-membesar di “barbie” dan menyedari bahawa amalan kebudayaan sejagat bagi orang menggunakan daging memasak dengan api sebagai satu cara untuk membawa komuniti mereka bersama-sama. Peta pemakanan geografi yang pelbagai termasuk punggung asap 48 jam dan lebih banyak barbeku di Texas, susunan shawarma di kem pelarian Syria, yakitori di jalan-jalan Jepun, tusuk khorovat dimasak pada pedang gergasi di Armenia, dan banyak lagi.

Barbeku Japan Still Chef Katsunori Yashima cooking Yakitori

Seorang peminat tukang masak api untuk yakitori di Jepun.

Selepas makan hidangan sedozen-plus di seluruh dunia, boodog Mongolia adalah apa yang tersekat dengan Salleh yang paling, “proses intensif buruh yang unik” yang menggunakan batu panas untuk memasak haiwan dari dalam dan membuat ” seperti balon. ” Tucker sangat menyukai khorovat Armenia, bukan sahaja untuk pedang sejuk yang dimasak, tetapi tradisi menarik gigitan daging babi yang berair, beracun herba dari grill dengan segera, membungkusnya di pita, dan mengambil pukulan vodka.

Sama ada ia berkumpul di sekitar gril segi empat tepat 1 kaki atau pesta lonchon seluruh Filipina, Tucker dan Salleh menyaksikan budaya sejagat makanan panggang api sebagai satu cara untuk bawa orang bersama dan mulakan perbualan. “Jika orang mahu berkongsi makanan dengan anda dan anda bersemangat mengenainya, maka ia akan membuka seluruh dunia ini,” kata Salleh. “Mungkin jika kita semua dapat berkumpul di atas barbeku, kita dapat menyelesaikan perbezaan kita.”

Pembawa barbeku 15 Ogos di Netflix dan boleh didapati di Amazon dan iTunes sekarang.

Anda juga boleh menonton Andrew Knowlton menghabiskan 24 jam membuat Texas BBQ:

Bekerja 24 jam di BBQ Terbaik di Dunia