14 Rancangan TV Makanan Sebenarnya Worth Watching

Dengan serangan generasi penerbitan makanan TV yang seolah-olah bersaing untuk Emmy dalam kategori Paling Memusnahkan Memasak Keberanian, Keseronokan dan Kesihatan yang Baik (saya menyatakan pemenang musim ini untuk menjadi Cutthroat Kitchen: Superstar Sabotage Tournament, dengan cara itu), ia boleh menjadi pemulihan untuk menarik kembali pertunjukan yang sebenarnya hebat.

Pernah dengar Justin Wilson? Nah, bagaimana pula David Rosengarten dengan klasiknya Rasa? Semasa saya meneliti buku saya mengenai sejarah Rangkaian Makanan, saya mendapati diri saya menunda-nunda dengan berjam-jam.

Jadi matikan rancangan yang menyampaikan bencana seperti Philly Cheesesteak Egg Rolls pada Stick (Rantai Makanan maaf, kami masih mencintaimu!) Dan cuba 14 lagi mercu tanda TV makanan yang menyeronokkan ini. Anda masih boleh menonton sebahagian besar daripada mereka sekarang!

Rumah Tumbuh dengan Justin Wilson

Tonton tiga minit dan 54 saat ini dan beritahu saya anda tidak akan suka bersuara di dapur dengan orang dewasa ini semasa dia memasak. Saya tahu bahawa empat minit lebih lama dari hari ini. Tetapi Justin Wilson, tuan rumah Rumah Tumbuh dan pertunjukan yang lain dari tahun 1970-an hingga 1990-an (hanya beberapa penyiaran di TV awam Selatan, beberapa negara melalui PBS), adalah jenis pencerita seperti Cosby yang boleh membawa anda masuk dan memelihara anda sejam tanpa anda menyedari seminit telah diluluskan. Terkenal pada zamannya untuk kata-kata “I gar-on-tee”, Wilson adalah sumber akal, dengan alasan bahawa dia memakai kedua-dua tali pinggang dan suspender itu, “Ada beberapa perkara yang anda tidak mahu meninggalkan peluang . “Kami tidak pernah membincangkan memasaknya: gumbo, hush puppies, makanan laut Louisiana. Terokai khazanah ini di YouTube, atau lihat jika anda dapat menemuinya di VHS, dan lupa masalah anda untuk ejaan. Bukankah itu menunjukkan acara masakan?

Rasa

** Untuk satu episod pertunjukan ini, yang berlari selama tujuh tahun pertama dari Rangkaian Makanan, David Rosengarten dan pengarah Josh White memutuskan untuk menunjukkan potensi aphrodisiac tiram dengan mandi setnya dalam cahaya ungu dan mempunyai nadi ringan berbentuk amuneba raksasa seolah-olah ia mengalami kegembiraan orgasme. Benar, presiden Rangkaian Makanan, Reese Schonfeld, tidak senang. “Bagaimanakah anda meletakkan ungu di dalam rangkaian saya?” Dia menjerit pada Rosengarten selepas itu. Tetapi bekas teater-kajian semangat guru dan pintar memasak pintar masih membuat untuk menonton yang baik. Seperti kebanyakan pertunjukan “klasik”, Rangkaian Makanan terus menentang penerbitan Rasa pada muat turun DVD atau digital, mungkin kerana kontrak yang ditandatangani dengan bakat sangat amat amat semasa tahun-tahun permulaan. Anda boleh merasai beberapa Rasa di sini-atau mendaftar untuk surat berita Rosengarten yang baru dilancarkan, The Rosengarten Report.

Molto Mario

Apabila orang mengadu bahawa Rangkaian Makanan tidak menawarkan apa-apa tetapi menunjukkan persaingan dan Guy Fieri lagi, mereka mengabaikan blok jam siang hari, apabila rangkaian menyiarkan pameran masakan pengajaran lama. Mungkin pengamal rangkaian rangkaian seni ini adalah Mario Batali pada pelbagai penjelmaan Molto Mario selama bertahun. Buat masa ini, rancangan semen tidak disiarkan dalam putaran siang hari, dan saya juga tidak dapat melihat episod di mana-mana sahaja di dalam talian, tetapi yakin bahawa ia tidak pernah dihidupkan oleh TV selama ini. Siapa yang boleh menentang menonton Batali menyampaikan pelajaran sejarah tentang pelbagai wilayah di Itali, yang berkaitan dengan semua bentuk pasta dan tepung, sambil melemparkan piring-piring mengukir kesenian kepada tetamu berputar yang mungkin termasuk Anthony Bourdain atau yang agak ganjil Ed Levine (pengasas Masa Depan Serius). Anda boleh menonton Batali mana-mana hari dalam seminggu The Chew, tetapi untuk melihat versi klasik The Orange One, cari cara untuk menangkap * Molto Mario- * walaupun hanya dalam episod separa ini di You Tube, di mana dia membincangkan hubungan antara puttanesca dan pelacuran.

Musim pertama Tyler’s Ultimate

Ditembak pada satu set yang dirancang untuk kelihatan seperti dapur di dalam kehidupan sebenar Tyler Florence di bahagian bawah bukit hipster hipster, persembahan itu mempunyai keaslian Florence tidak sepadan sejak itu. Apabila saya bertanya tentang episod pizza, di mana dia diajar oleh tuan, Giavanna Raffoni, di pangsapuri Naples, dia mendapat jerawat di tangannya yang mengingati rasa tomato yang merokok. Semangat dan kegembiraan yang dia rasa dibayar untuk perjalanan dan belajar cara memasak makanan lazat datang melalui skrin hingga ke hari ini. Elakkan musim yang akan datang, ketika Rangkaian Makanan terus mengendalikan Tyler berikutan kesepakatan pengesahan Applebee $ 3 juta, dan menghilangkan komponen perjalanan. Di luar jalan itu, ia menjadi produk ho-hum.

Rangkaian Makanan sedang menjalankan episod Tyler’s Ultimate pada hari Isnin pagi. Perhatikan episod pizza – kod Rangkaian Makanan rasmi episod ini ialah TU1A08, yang boleh membantu carian anda.

The Gourmet Frugal

Ya, Jeff Smith adalah keadaan huru-hara, mungkin yang paling buruk. Baca David Kamp menakjubkan dan penting Amerika Syarikat Arugula: Bagaimana Kami Menjadi Negara Gourmet untuk akaun yang lengkap mengenai jenayah yang dikatakan lelaki bermasalah ini. Tetapi jangan lupa bahawa Smith adalah bintang TV yang sangat berpengaruh, buku masakannya pada tahun 1980-an dan 1990-an jauh melepaskan Julia Child. Dengan pelajaran sejarah tentang bahan-bahan yang menjadi pelopor Molto Mario, dan resipi hampir seperti yang jelas untuk mengikuti sebagai Ina Garten, Smith mengajar saya dan banyak lagi ahli Gen Xers bagaimana untuk memasak setiap kali kita menyesuaikan diri dengan PBS. Saya tidak melihat siaran persembahannya di mana-mana lebih daripada sedekad, tetapi Hulu mempunyai dia.

Emeril Live!

Intinya: Anda mungkin tidak percaya, tetapi anda mungkin membaca ini kerana Emeril Lagasse, yang melayari dunia hiburan dan memasak seperti tidak pernah ada sebelum ini. Tonton satu episod siri 1997-2007 ini dan kagum pada bagaimana orang yang teruja adalah lelaki yang menggunakan bawang putih yang dia inginkan. Bam! Menggunakan muzik, kebakaran, dan potongannya yang serius sebagai tukang masak, Lagasse memukau dan penonton bertenaga di studio dan di rumah, tidak sempurna tetapi konsisten. Janji bahawa para koki dapat menjadi bintang rock baru, sebuah konsep yang dicipta oleh ejen Emeril itu Shep Gordon (yang juga mewakili penyanyi Alice Cooper), didorong oleh rumah Emeril Live! (yang tidak disiarkan secara langsung tetapi dirakam di hadapan khalayak langsung). Saluran Memasak meletakkan episod ke putaran kabel sekarang dan kemudian. Seperti yang saya tulis ini, anda boleh menemui beberapa episod di You Tube pada memasak dengan bir dan makanan keselesaan, atau dengan tetamu selebriti Pat Benatar. (Ia tidak begitu sama, tetapi episod awal Essence of Emeril-memilih yang mempunyai jubin hitam dan putih di latar belakang-membuat keseronokan vintage di Hulu walaupun tanpa penonton studio.)

The Chef Naked

Jamie Oliver Revolusi Makanan merupakan pertunjukan mercu tanda untuk rangkaian siaran utama A.S. apabila ia berlari dari tahun 2010 hingga 2011, membantu membawa kepada peningkatan dalam program makan tengah hari sekolah secara nasional. Apabila Oliver meletup di tempat kejadian TV pada tahun 1990-an, dia adalah tukang masak jenis baru untuk media massa. Chef Marco Pierre White, dengan janggutnya dan masakan dagingnya, adalah tukang masak koki zaman itu. Tetapi bagi ramai, penampilan pertama tukang masak hipster muda, bermain drum di sebuah band, memasak di apartmen kecilnya untuk teman wanita yang panasnya, adalah gadis berambut perang Jamie Oliver dengan masakan “telanjang” yang dinamakan kesederhanaannya oleh produser Patricia Llewellyn, wanita yang sama cemerlang yang dicipta dan dinamakan Dua wanita gemuk. Hulu dan pelanggan boleh menangkap semuanya. Atau cuba DVD.

Dua wanita gemuk

Seperti semua rancangan TV terbaik yang pernah ada, tidak ada sebab di permukaan bahawa acara ini sepatutnya berfungsi: Dua orang muda yang tidak muda dan tidak bersuara yang meraba-raba mengenai kawasan pedesaan di atas motosikal dan sepeda, memasak masakan tradisional yang menghancurkan nafas seperti buah pinggang yang rancak, dan menambahkan sebanyak lemak babi, Stilton, dan ikan teri yang mungkin kepada segalanya. Mereka membuat lelucon yang kasar – rujukan kepada adegan seks anal pada Tango terakhir di Paris manakala memasak hidangan pembakar sangat berkesan – bercakap dalam tril yang membuat Julia Child terdengar seperti Barry White, dan seolah-olah sentiasa bersedia untuk menggigit kepala dari apa-apa yang kelihatan lazat. Terdapat keaslian dan kemanisan kepada watak-watak ini tidak ada jabatan pemasaran atau perunding yang boleh menanam. Kekurangan kesegarannya adalah perkara paling segar mengenainya. Tuhan memberkati para eksekutif British yang memperlihatkan pertunjukan ini pada tahun 1990-an, dan Tuhan memberkati Joe Langhan, Providence, Rhode Island, pelaksana kabel yang memulakan Rangkaian Makanan dan membuat perjanjian untuk membawa Jennifer Paterson dan Clarissa Dickson Wright kepada TV Amerika, menyediakan beberapa dana yang membenarkan persembahan untuk membuat penggambaran-ya, ia ditembak di filem. Mahal! YouTube mempunyai banyak pilihan video Ladies Fat. Atau anda boleh membeli koleksi rasmi dari Amazon.

A Tour Cook

Ramai penemuduga terkejut apabila saya mengingatkan mereka Anthony Bourdain siri TV pertama disiarkan di Rangkaian Makanan. Apabila eksekutif rangkaian mendekati beliau berikutan kejayaan buku beliau Dapur Sulit, Bourdain tidak percaya kemungkinan rumah televisyen Emeril, yang dia sebut sebagai “Ewok” dalam cetakan, sebenarnya akan mahu melakukan persembahan dengannya. Tetapi masih ada cita-cita kreatif di Rangkaian Makanan dan, dengan Bourdain akan mula meneliti buku baru yang akan dipanggil A Tour Cook, perjanjian dibuat.

Ia tidak bertahan lama. Episod pertunjukan mendapati Bourdain menguji hati kobra, perjalanan ke delta Mekong, dan mengejar minatnya dalam Apocalypse Now dengan melawat kampung yang berbahaya di Kemboja. Ia hebat, tetapi eksekutif Rangkaian Makanan baru memberitahu Bourdain dia mendapat penilaian yang lebih baik ketika melawat sendi barbeku di Amerika Selatan. Apabila mereka memintanya untuk memberi tumpuan di dalam negeri dan enggan membiayai lawatan Ferran Adria makmal legenda masakan tekno-emosi, El Bulli, Bourdain, kepada kredit abadinya, ditangguhkan. Terima kasih kepada Hulu, kini anda boleh melawat dua musim episod A Tour Cook, di mana semuanya bermula. Bagaimanakah memberi Rangkaian Makanan beberapa kredit, walaupun, untuk memulakan apa yang telah menjadi sebuah rancangan televisyen Bourdain yang luar biasa.

Julia dan Jacques Cooking at Home

Anda dapat melihat rancangan asli asal Julia Child yang asli, dihormati, terancam, omelet, tergelincir, ayam Chef Perancis, seperti yang anda lakukan atau diberitahu untuk melakukan banyak kali. Atau anda boleh menghabiskan masa dengan tuan rumah masakan masakan Perancis sendiri, Jacques Pepin, pada salah satu usaha PBS beliau banyak. Sebaliknya, bunuh dua burung legenda dengan satu klik dengan merawat korteks fantasi otak anda kepada pasangan yang melakukan perkara itu bersama-sama. Implikasi visual dan rasa anda akan melibatkan diri dalam tarian yang akan menyebabkan anda mengeluarkan tali pinggang mangkuk anda untuk menyediakan kaki anak kambing, atau menuju ke kedai runcit untuk kembang kol untuk gandum Pepin. Inilah sebabnya mengapa makanan TV pertama orang terpelajar: Mereka menonton orang yang menarik membuat perkara yang kelihatan baik untuk dimakan dan dibentangkan dengan kemanisan yang luar biasa, muzik yang lembut, dan tiada apa-apa kecuali keinginan yang jelas untuk dengan murah hati berkongsi sedikit keajaiban yang boleh dilakukan di rumah. Hulu memilikinya.

Yan Can Cook

Apa yang menarik perhatian Martin Yan setengah jam memasak yang penuh kesukaan Asia adalah bahawa debutnya pada tahun 1978 menandakan permulaan era program memasak yang memberi tumpuan kepada masakan selain bahasa Perancis dan Itali. Yan mencipta simfoni dengan kujangnya di papan pemotong, dan, mengikut Kathleen Collins buku yang sangat baik dan mendalam Menonton Apa yang Kami Makan: Evolusi Pameran Memasak Televisyen, yang terdapat di Amazon, pertunjukan ini merupakan salah satu daripada yang pertama untuk benar-benar menangani “kekayaan budaya di A.S.,” yang mengarah ke mercu tanda lain seperti Nathalie Dupree’s New Southern Cooking dan (membawanya ke masa kini) Memasak Skandinavia Baru. Untuk melihat siri Martin, anda perlu memadamkan VCR lama dan membeli pita.

Holiday Melayani dengan Martha Stewart

Pemasyhuran “meja makan”, dan televisyen yang memberi tumpuan kepada aspek-aspek makan selain memasaknya dapat dikesan kembali ke debut Martha Stewart pada 1986 di PBS. Dia memasak, tetapi yang lebih penting, dia membentangkan. Tarik ke hadapan untuk markah 2:28 untuk promo yang sangat pendek ini khas, bacalah tentang penggambarannya, atau periksa pita VHS dari perpustakaan tempatan.

Pelbagai acara James Beard

Dokumentasi dalam pengeluaran mengenai Janggut dipanggil Foodie Pertama Amerika. Ia melihat kehadiran para sarjana makanan profesional atau amatir televisyen untuk mengalami beberapa rancangan memasak yang pertama yang pernah disiarkan, termasuk banyak pertunjukan dari akhir 1940-an dan 1950-an, seperti Saya suka makan, yang merayakan masakan Amerika, yang telah lama dilihat. Beberapa episod diketahui masih wujud, jadi, buat masa ini, tonton beberapa coretan James Bear asli dalam treler yang menjanjikan ini untuk dokumentari.

The Gourmet Surreal

Satu persembahan yang saya harap saya telah dimasukkan ke dalam buku saya tetapi tidak mendapat ruang untuk itu Bob Blumer pertunjukan aneh-sebelum-pelik-tidak-pelik, yang merupakan ketua pemasaran pemasaran gutsy Makanan kegemaran Heidi Diamond, tetapi tidak pernah ditangkap dengan penonton yang besar. (Mungkin kerana Diamond meninggalkan rangkaian dan rejim baru tidak mempunyai selera makan untuk pelik. Lihat Bourdain di atas.) Salmon pencuci pinggan? Pai lobster berbentuk seperti katil? Contoh The Gourmet Surreal di tapak streaming video ini. (Preview adalah percuma.)

Nota Editor: Acara ini secara teknikalnya belum disiarkan, tetapi kami yakin Restoran Baru Terbaik akan menjadi hebat. Oh, dan adakah kita menyebut bahawa kita bekerjasama dengan Bravo di atasnya?

Sekarang tonton beberapa TV makanan kami di sini:

Del Posto Pastry Chef Brooks Headley pada Pencuci mulut Itali